ANJİYO NEDİR NASIL UYGULANIR?

0
30
ANJİYO NEDİR NASIL UYGULANIR?

ANJİO NEDİR ?

Halk arasında anjio tıp dilinde Koroner Anjiyografi olarak isimlendirilen bir tür tanı yöntemidir. Günümüzde kalp-damar hastalıklarının yaygınlaşması sonucu itibariyle anjio tanı yöntemine sık sık başvurulmaktadır. Kalp damarlarında meydana gelen tıkanıklıkları açma ve damarın genel durumunu inceleme amacıyla kullanılan anjio kalp damarlarının içine verilen özel bir sıvı ilaç sayesinde görüntülemeyi sağlar. Bilinenin aksine anjiyo ameliyat değildir  hastaya herhangi bir anestezi uygulaması yapılmaz. Anjio işlemi devam ederken hasta kendindedir ve hatta konuşabilir.

ANJİYO RİSKLERİ

Anjiyo işleminin mevcut riskleri vardır. Fakat bu risk, teknolojik gelişmeler ve sahip olunan büyük deneyimler sonucu oldukça küçüktür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta damarlarının durumunun tespit edilmemesi sonucu hayatını kaybeden insanların sayısı anjiyo sırasında ölen insanların sayısından kat kat daha fazladır.

ANJİYO ÖNCESİ İŞLEMLER

Anjiyo için hastaneye yatmak gerekmektedir. Genel bir muayane ve testlerin ardından işlemin kabul edildiğine dair bir belge imzalanacak ardından anjiyo için hazırlanmış labaratuara yatış sağlanacaktır. İşlem yapılacak bölgenin(kasık) steril olması açısından tıraş edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında doktor tavsiyesine göre genelde aç gelmek doğrudur.

ANJİYO UYGULANMASI

Anjiyo işlemi kalp damarlarına ulaşmak için çoğunlukla sağ kasık atardamarı kullanılmaktadır. Bunun için bölge uyuşturulur ve damar içine daha sonra çıkarılmak üzere bir plastik kılıf yerleştirilir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi sırasında hasta bazen hafif bir acı duyabilir. Ardından kateter adı verilen yaklaşık 2 mm çapında içi boş borucuklar plastik kılıf yolu ile kalp damarlarının ağızlarına yerleştirilir. Bu esnada borucuklar röntgen yardımı ile gözlemlenir.
Anjiyo işlemi ortalama 15–20 dakika arasında değişim gösterir. İşlem tamamlandıktan sonra bu bölgeye bir kum torbası konularak yaklaşık 6 saat beklenir. Bu süre zarfında hasta yataktan kalkmamalıdır. & saat geçtikten sonra kum torbası alınarak hasta ayağa kalkabilir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra hasta 1 gün içinde taburcu edilebilir.

ANJİYO SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

Taburcu işlemleri tamamlandıktan sonra 24 saat boyunca hasta kesinlikle anjiyo uygulanan bölgeyi zorlamamalıdır. Ayrıca 24 saat içinde bölgedeki bant çıkarılmamalı ve duş alınmamalıdır. o bölgede şişlik meydana geldiyse hemen doktora başvurulmalıdır. Ancak 24 saat içinde herhangi bir problem yaşanmadıysa hasta bandı çıkarabilir ve duş alabilir.

ANJİYO UYGULAMASI GEREKTİREN DURUMLAR

  • Kalp-damar hastalığı semptonlarının söz konusu olduğunda
  • Kalp krizi geçiren hastalarda özellikle krizden 12 saat sonra ağrılar devam ettiğinde,
  • Bypass ameliyatı geçirmiş veya stent takılmış hastalarda ağrı ve benzeri şikayetlerin varlığında,
  • Kalp ritim bozukluğu olan hastalarda neden belirlenememiş olduğunda,
  • Kalp yetmezliği tespit edildiğinde anjiyo uygulaması yapılır.
Anjiyo işlemi tamamlanıp hasta eve gittiğinde küçük çaplı morluklara rastlayabilir. Bunlar normaldir. Bir kaç gün içinde kaybolacak olan morluklardır. Anjiyo işleminden günümüzde bir çok hasta korkmaktadır. Ancak korkulacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Risk her zaman vardır ve doktora güvenmek oldukça önemlidir.

 

Yorum Yapın