Anne ve Çocuk İlişkisi

2
53
Anne ve Çocuk İlişkisi

Anne ve çocuk ilişkisi çok önemlidir çünkü bir çocuk ilk ve temel eğitimini annesinden alır. 0 ile 6 yaş arası, çocukların kişiliğinin temellerinin atıldığı bir dönem olması bakımından son derece önemlidir. Çocuk bu yaşta edindiği çoğu alışkanlığını hayat boyu devam ettirir. Bu dönemde anne ve çocuk arasındaki ilişki ne kadar sağlam olursa ileride iletişimleri de o kadar sağlıklı olur.

Bu konuda anneye çok önemli görevler düşmektedir çünkü anne çocuğuna iyi örnek olmak ve onu bilinçli bir insan olarak yetiştirmek durumundadır. İleride evladının yaptığı tüm yanlış ve hatalardan dolayı en başta kendisi üzülecek hatta çocuğunu iyi yetiştiremediği için suçlanacaktır. Çocuğu iyi bir insan olup, başarılı bir birey olursa o zaman da en büyük gururu yaşayacaktır. Bir anne çocuğunu dünyaya getirdiği andan itibaren onun sadece yemesi, içmesi, giyinmesi değil tüm davranışlarıyla da ilgilenmek zorundadır.

Anne ve çocuk ilişkisinin temelleri bebeklik döneminde atılmaktadır. Bebeğiniz doğduğu andan itibaren onunla aranızda iyi bir iletişim kurmanız gerekmektedir. Ona sevginizi ve ilginizi hissettirebildiğiniz ölçüde iletişimiz de sağlam bir şekilde kurulmaya başlar. ” Henüz küçük ne dediğimi anlamaz. ” diye düşünmeyin, çocuğunuz ne kadar küçük olsa da sizi anlayabilir. Onunla konuşun ve ona hep iyi, güzel davranışları aşılamaya çalışın. Küçükken onunla konuşmanız ve o konuşmayı öğrendikten sonra da size ne söylediğini dinlemeniz çok önemlidir. Küçükken siz onunla iletişim kurmaya çalışmazsanız büyüdüğü zaman da o sizinle iletişim kurmaya yanaşmayacaktır.

Çocuğunuzla ilişkiniz her zaman sevgi dolu olsun fakat bu sevginin dozunu iyi ayarlamaya dikkat edin. Çocuğunuzun her istediğini yapmayı ona olan sevginizi göstermek olarak değerlendirmeyin. Böyle bir yanlış yapmanız çocuğunuzun şımarık büyümesine neden olabilir. Onun makul olmayan isteklerine ona kızmadan, gerektiği şekilde hayır demesini bilin. Çocuğunuzu eğitirken, ona birşey anlatırken çok aşırı bir disiplin veya baskı uygulamayın. Çünkü bu davranışınız onun kişiliği üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Yeri geldiğinde çocuğunuza tatlı sert olun fakat her ne sebeple olursa olsun ona şiddet uygulamayın. Çocuğunuz sizden şiddet görürse ileride o da başkalarına şiddet uygulama eğilimi gösterebilir.

Anne çocuk ilişkisi ne kadar sağlam olursa ilerisi için o kadar iyi olur. Çocuklar büyüdükçe, dış dünyayı tanıdıkça düşünce ve davranışları da değişebilmektedir. Küçüklüğünden itibaren onunla hem anne evlat hem de iki arkadaş olmayı başarabilirseniz, hayatının en asi dönemlerinde bile sizinle olan bağları kopmaz.

Anne çocuk ilişkisinin iyi olması daha bilinçli bireyler yetişmesi ve bu sayede daha sağlıklı bir toplum yapısı oluşmasında en önemli etkendir.

2 comments

  1. hamit 4 Ağustos, 2015 at 16:02 Yanıtla

    İstidat; Herhangi bir beceri alanında birşeyler öğrenme fırsatı verildiğinde insanın bundan yararlanabilme gücüne istidat denir.İstidat;Eğitimle birleştiği zaman yetenek halini alır.Örneğin doğuştan güzel resim yapabilme gücüne sahip olabilirsiniz.Bu potansiyel güç istidattır.Ancak kişi resim konusunda eğitilirse istidat ortaya çıkar ve resim yeteneği halini alır.Bu nedenle genel zekadan başka resim,müzik,mekanik güç gibi birçok istidat üzerinde araştırmalar yapılmakta çeşitli yetenek testleri geliştirilmektedir.Yetenek testleri ile genel zeka testlerindne elde edilen sonuçlar arasında düşük korelasyon bulunduğu gözlenmiştir.Buda sanat yeteneğine genel zekadan farklı birşey olduğunu kanıtlar. Yetenek ve zekanın insan yaşamındaki yeri çok önemlidir. Zeki ve yetenekli insanlar meraklıdır

  2. hamit 4 Ağustos, 2015 at 16:03 Yanıtla

    Yaratıcı olmakla zeki olmak aynı şey midir? Yaratıcıkla zeka arasında nasıl bir ilişki vardır? Yaratıcı düşünme;Yeni düşünce yada ürünler yaratmaya yönelmiş düşüncedir.Yaratıcılık,yenilikler ortaya koyma ve olanları gerçekleştirebilme özellikleri taşıyan bir süreçtir.Zeka ve yaratıcılık arasında ilişki vardır.Fakat ikisi aynı şey değildir.Çünkü yaratıcı kişiler sorunlarını çözerken yalnız zekalarından değil sezgi,yaratıcı hayal gücü gibi özelliklerdende yararlanırlar. Bir soruna kabul edilebilir tek çözüm üreten düşünme türü YAKINSAK DÜŞÜNME’dir.Her insan bunu yapabilir,ancak soruna uzun vadeyide kapsayan bir çok çözüm bulup bunlar arasında seçim yapabilmek ıraksak düşünmeyi gerektirir.Yaratıcı düşünme büyük öçüde ıraksak düşünmeye dayanır.

Yorum Yapın