Balın Sağlığa Yararları
Balın kalitesi hangi arılardan sağlandığına ve üretim sürecinde kullanılan tekniklere göre değişen bir bilgidir. Mesela balın aktioksidan etkisi artıların hangi çiçeklerden bal aldığına göre değişiklik göstermektedir. Aynı şekilde besin değerleri, şekerin içeriği ve sağlığa faydası da arıların özelliklerine göre değişmektedir. Çiftlikte hiç güneş görmeden besin destekleri ile kısa sürede anormal bir şekilde büyütülen tavuklar nasıl doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından tüketmeyin deniliyorsa bal için de aynı durum geçerli oluyor. Sonradan eklenen şeker ve arıların doğal ortamda üretmediği ballar faydadan çok zarar sağlar.
Maalesef ki balı sadece tadarak ya da renginden iyi mi yoksa kötü mü olduğunu anlamak oldukça zor bir iştir. Balı ambalajlı olarak marketten aldıysanız eğer ambalaj etiketinde yer alan içindekiler kısmını okuyarak şekerin sonradan eklenip eklenmediğini öğrenme şansınız var. Üstelik balı üreticisinden alma gibi bir imkânınız da yoksa tarım bakanlığı kontrolünde verilen organik sertifikalı balların üretim aşamasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için tercihiniz organik baldan yana olabilir. Bu tamamen sizin seçiminizdir.
Fakat sadece şeker katkısı olmaması bir balın iyi olduğu anlamına gelmemektedir. Hani bölgenin arılardan elde edildiği, içeriğinde kalıntı kalıp kalmadığı, raf ömrümü uzatmak için herhangi bir kimyasal madde kullanıp kullanılmadığı gibi etkenler balın kalitesini ve besin değerini doğrudan etkilemektedir. Besin değeri yüksek bal pastörize edilmemiş, filtrelenmemiş ve herhangi bir işlemden geçirilmemiş olan organik bal demektir. Bu da bilmeniz gereken bir bilgidir.
Sonuçta balın kalitesini tadarak veya bakarak anlamanın mümkün olmadığını görüyoruz. Fakat güvenerek kullandığınız markaları tercih etmek ve balın organik sertifikasını görmek en azından aldığınız gıdanın birkaç kontrolden geçtiği noktasında içinizi rahatlatıp size güven verebilir. Eğer aldığınız balın kalitesini öğrenmeyi kararlı bir şekilde istiyorsanız da bunun tek yolu bal örneğini bir laboratuvara götürmek olacaktır. Peki gerçekten balın sağlığa yararları nelerdir?
Her şeyden önce doğal tatlandırıcıdır. Çayınızı ve kahvenizi şekerli içiyorsanız, bunların yanında kilodan yana şikâyetiniz varsa bu açıdan doğal balı denemeniz sizin için en iyisi olacaktır. Doğal bal rafine şekere göre daha fazla şeker içermesine karşın yine rafine şekere göre çok daha sağlıklı bir şeker kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır.
Egzersizler sırasında yeterince enerjik olmadığınızı düşünüyorsanız eğer 1 yemek kaşığı bal size ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir. Fruktoz ve glikoz içeriğinin yanı sıra antioksidanlar yönünden de zengin olan bal enerji çikolatalı, karbonhidrat tozları ve enerji içeceklerinin yerine son derece iyi bir alternatif olacaktır.
Öksürüğü geçirmek için etkili bir yoldur bal. Sıcak suya 2 veya 3 çay kaşığı kadar bal ekleyerek bunu alabilirsiniz. Bu şekilde tüketirseniz bal sizin için son derece sağlıklı bir yiyecek haline gelir.
İltihabı engelleyen ve bakterileri temizleme özelliğiyle bal yüzünüzde oluşan sivilce tedavilerinde önerilen doğal ürünler arasında ilk sıralardadır. Ballı yüz maskeleri sivilce ve akne oluşumunu tetikleyen bakteri kalıntılarını engeller ve size aynı zamanda daha yumuşak bir cilt sağlar.
Reflüsü olan kişiler hem mide asidini dengelemek hem de ağrıları hafifletmek için sık sık kullandığı tekniklerden birisi de bal ve sirkeyi karıştırmaktır. Fakat balın reflüye iyi geldiği konusunda yapılmış bir çalışma bulunmuyor. Yani eğer reflünüz varsa balı tüketerek ağrılarınızı dindirmeyi denemek tamamen sizin kararınıza kalmıştır.
İşte bir bal tüm bunları sağlayabiliyor. Doğanın sunduğu bir mucize olarak karşımıza çıkıyor bal ve yüzyıllardır kullanılan bir gıda olma özelliğini de sürdürüyor. Eğer sizde yukarıdaki etkileri kendi vücudunuzda görmek istiyorsanız organik bir bal yiyerek bu işe başlayabilirsiniz.