DENGELİ BESLENME
Dengeli beslenme, her türlü yiyecek ve içeceği yemek içmek, açlığımızı yok etmeye çalışmak, canımızın her istediği besini vücudumuza almak demek değildir.
Aksine dengeli beslenme, sağlıklı bir vücuda sahip olup bunun devamlılığını sağlamanın yanı sıra yaşam kalitemizin çıtasını bir nebze yükseltmek için sarf ettiğimiz çaba doğrultusunda vücudumuzun gerek duyduğu besinleri günün uygun vakitlerinde alma davranışı olarak tanımlanabilir. Alınan bu besinler günün uygun vakitlerinde alınacağı gibi vücudumuz için de uyumlu ve zararsız besin ögeleri olmalıdır. Aynı zamanda bu yapılan davranışın gerek yarar gerekse zararlarının bilincinde olmamız gerekmektedir. İşte bu vücudumuzun ihtiyaçları olan besinlerin yeteri kadar alınmaması yetersiz beslenmeye yol açmaktadır. Bu durumda büyüme ve gelişme bozulmakla birlikte, sağlığımızı tehdit edebilecek derecede hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bunun tam tersi olarak; vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini yeteri miktarda vücuda almaya dengeli beslenme denilmektedir. Yapılan bu tanım, Dengeli beslenme nedir? sorusuna yanıt olmaktadır.
İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için vücudun gereksinimi olan besin ögelerinin sayısı 50’ye yakındır. Bu besinlerin fazlaca alınması da dengesiz beslenme olarak adlandırılıp, aldığımız fazla miktardaki besin ögeleri vücudumuzda birikerek yağa dönüşüm yapmaktadır. Yeteri miktarda ve dengeli bir biçimde beslenen insanlar, dinç ve sağlıklı bir görünüme sahip olmaktadırlar. Bedenleri oldukça hareketli olmaktadır. Esnek yapılı bir vücuda sahiplerdir. Ciltleri birçok insana nazaran çok daha fazla parlak ve canlı olmaktadır. Saçları daha sağlıklı insanlardır. :Boy ve kilo indeksi gayet uyumludur. Her daim enerjik ve yoğun çalışma temposuna bile ayak uydurabilecek kadar motivasyonu yüksek, istekli kişiliğe sahiptirler. Zihinsel gelişimleri normal seyrinde devam etmektedir.
Dengesiz bir beslenmeye sahip olan insanlar ise belirtilen özelliklerin tam aksine; esnek bir vücuda sahip olmayan, oldukça ağır hareketlerin baş gösterdiği fiziksel yapıya sahiptirler. Genel görünümleri sağlıklı olmayan yani, fazla zayıf veya fazla kilolu insanlar olma riski içerisinde bulunan insanlar olabilmektedir. Cilt yapıları sağlıklı değildir. Normalin dışında; fazla yağlı veya fazla kuru cilde sahip olmakla birlikte ciltlerinde pürüzler, tahrişler vb. olabilmektedir. Vücutlarının belirli yerlerinde, çeşitli ve sık aralıklarla, şiddetli bir şekilde ağrılar olmaktadır. Yorgunluk hisleri yoğundur.
İnsanların birçoğu oldukça aktif bir yaşam sürdürmektedir. Spora ayrılan vakit, sağlıklı yaşama gösterilen özen yok denecek kadar az olmaktadır. Bu tipteki yaşantılar da beslenmeyi büyük ölçüde etkileyip sağlığımızı bozmaktadır. İnsanlar yanlış miktarda aldıkları yanlış besinleri vücutlarından atamamaktadır. Bu şekilde vücutta biriken yağı atamayıp obeziteye kadar yol almaktadırlar. Obezite; ciddi anlamda sağlığımıza ölümcül tehditler savuran ve bunu uygulayan düşmandır! Bununla baş edebilmek için insanlar türlü diyetler yapmaktadır. Ancak diyet yaparken kendi başınıza değil, mutlaka bir uzman eşliğinde yapmalısınız. Peki, nedir diyet yaparak ya da diyetsiz kilo vermenin yolları? Dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda iyi bir bilince sahip olduğumuz zaman vücudumuz için yararı ve zararı bulunan besin ögelerini ve bunları ne miktarda almamız gerektiğini biliriz. Bu takdirde iyi bir diyet programıyla aldığımız kilolardan çok rahat bir biçimde kurtulup eski yaşantımızdan daha sağlıklıca bir yaşama kavuşabiliriz. Kilo vermenin yollarını sıralayalım:
- Kilo verme yolunda atacağınız ilk adım, aslında kararlı ve bilinçli olmaktır.
- Olumsuz düşünce ve tavırlardan uzak olmalı, kendinize inanmalısınız.
- Hedefleriniz pozitif yönde olmalı.
- Kendinize bir defter tutarak hangi aralıklarla ve hangi besinlerden aldığınızı yazabilirsiniz.
- Aldığınız besin ögelerinin miktarlarını da not etmeniz yararınıza olacaktır.
- Kimlerin yanında ya da hangi ortamlarda yeme isteğinizin artış gösterdiğini yazarak listeleyin.
- Verdiğiniz cevaplar doğrultusunda beslenme konusunda yanlışlarınızı fark ettiğiniz an bunları düzeltmek için neler yapabileceğinizi düşünmeniz de yarar var.
- Gazlı içecekleri azaltarak hayatınızdan bir an önce çıkarmaya başlayın.
- Minik tabaklarda yemeye çalışın yaptığınız veya aldığınız yemekleri.
- Bol miktarda sıvı tüketmeye alışın. En önemli kaynağımız olan suyu hayatınızın vazgeçilmezi haline getirin.
- Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Zira kahvaltı sağlıklı beslenmenin ön koşuludur.
- Kilo verirken kas değil yağ kaybetmeye çalışın. Bunun için bolca spor yapıp, mümkün ise bolca ağırlık çalışın.
- Bu sırayı takip ettiğiniz takdirde kilo vermek oldukça mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta kilo verirken sağlığınızdan taviz vermemektir…