Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş Ağrısı hangi durumlarda olur
Diş ağrısının en önemli sebeplerinden birisi tabi ki, diş çürümesidir. Bunun yanında farklı sebepler de diş ağrısına sebep olmaktadır. Bunlara diş minesinde olan aşınmalar, diş etlerindeki iltihaplanma, diş taşının oluşması ve bu gibi sebepleri göstere biliriz. Diş ağrısı oluştuğu zaman günlük rutinimizi çok kötü etkileye biliyor. Hatta bazen işten veya okuldan kalmamıza neden ola biliyor. Ne yazık ki, böyle durumlarda ilk başvurmamız gereken kişi bir diş doktoru olsa da, bunu sürekli erteleyebiliyoruz. Bu durumda dişi ağrısını geçirecek farklı yöntemlere başvuruyoruz. Bu yöntemlerden bir kaçını sizin için derledik.
Diş ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak aşağıdaki pratik çözümleri uygulayabilirsiniz:
- Halk çok yaygın olan ağrıyan dişin üzerine ağrıkesici ilaçlar koyulması pek de iyi bir yöntem değildir. Şöyle ki, uzmanlar bu konuda dikkatli olmamızı öneriyor. Ağrıkesici ilaçların bir süreliğine diş ağrısını geçirdiği doğrudur. Ne yazık ki, uzun vadede ilaçların içinde bulunan farklı kimyasallardan dolayı diş etimiz daha çok zarar görmektedir. Ve bu ilerleyen dönemlerde ağrıyı ikiye katlamış olacaktır. Bu sebeple bu yöntemi denememenizde yarar vardır.
- Bütün yöntemlerin başında tabi ki, ilk başta dişlerimizin iyice temizlenmesi duruyor. Çünkü, diş aralarında kalan yiyecek parçaları ağrıya neden olmaktadır. Dişlerimizi diş ipi ile temizlemeli ve dişlerimiz uygun olan diş fırçası ve diş macunu ile fırçalamalıyız.
- Dişlerimizi güzelce temizledikten sonra, bir su bardağı suya 1 çay kaşığı tuz ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Bu suyla belli aralıklarla ağzımızı çalkalıyoruz. Tuz yerine sirke de kullanıla bilir. Tuz ve ya sirke bakterilerin temizlenmesi görevini yerine getiriyor. Bir nevi dezenfekten gibi düşünebilirsiniz.
- Diş doktoruna gitmeden ağrıkesici kullanıla bilir. Eğer diş etinde iltihaplanma varsa o zaman antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Dişinizle bastırdığınızda acı fazlalaşıyorsa o zaman diş etinizde iltihaplanma vardır demektir.
- Diş çürüklerinde karanfil eski zamanlardan kullanılan bir yöntemdir. Kuru karanfil ve ya karanfil yağını enfeksiyonun karşısının alınması için kullanabilirsiniz. Çünkü karanfilin içindeki maddeler bakterilerin azalmasına neden olacaktır. Aynı zamanda karanfilin konduğu yerde uyuşukluk da hissedeceksiniz. Bu ağrının bir miktar azalmasına sebep olacaktır.
- Şiddetli ağrılarda buz uygulaması kısa süreli de olsa ağrının şiddetini azaltacaktır.
- Çok uygulanan bitkisel çözümlerden birisi de, ağrıyan diş etine sarımsak koyulmasıdır. Sarımsağın bakterileri öldürme özelliği vardır.
- Çok fazla yaygın olmayan çörekotu kullanımı ağrının hemen azalmasına sebep olmasa da, uzun süreli kullanırsanız ağrıya sebep olan bazı sebeplerin ortadan kalkmasında yardımcı olacaktır. Ayrıca çörekotunun vücudumuz için çok farklı yararları vardır. Bunların başında bağışıklık sistemini güçlendirmesi geliyor.
- Bitkisel kür olarak buğday çimi suyunu hazırlaya bilirsiniz. Buğday çimi suyu doğal bir antibiyotiktir. Bakteri çoğalmasının karşısını alır, diş ağrısının azalmasına yardımcı olur.
- Bitkisel bir çözüm olarak zerdeçaldan hazırlanmış bir kürü kullanabilirsiniz. Zerdeçalı suyla yoğurup hamur haline getiriyorsunuz. Ve ağrıyan bölgeye uyguluyorsunuz.
- Farklı bir bitkisel çözümü de denemekte fayda var. Sirkenin içine defneyapraklarını atarak kaynatıyoruz. Belli aralıklarla gargara yaparak dişlerimiz temizliyoruz. Diş ağrısını azaltacaktır.
- Yarım bardak kaynayan suya yarım tatlı kaşığı kadar ada çayı koyuyoruz. 20 dakika kadar demlenmesini bekliyoruz. Ilıdıktan sonra gargara için kullanabilirsiniz.
- Bitkisel çözümlere başka bir öneri olarak nane kullanabiliriz. Küçük bir kavanoza su koyuyoruz. İçine naneyi küçük-küçük doğrayarak ekliyoruz. Birkaç gün bekletiliyoruz. Pamuğu bu suda ıslayıp ağrıyan dişin üzerinde tutuyoruz. Ağrının hafiflediğini göreceksiniz.
- Maydanozu doğrayıp eziyoruz ve ağrıyan dişe masaj yaparak sürüyoruz. Bu da diş ağrısının azalmasına sebep olacaktır.
Bütün bunlar ağrının giderilmesinde geçici çözümlerdir. Şiddetli ağrıları azaltmak için uygulayabilirsiniz. Ama mutlaka diş doktoruna görünmekte yarar vardır.