Diş teli nedir? Ne işe yarar? Hangi durumlarda diş teli önerilir?
Diş teli ortodontiye ait olan çenemizdeki, dişimizdeki, yüzümüzdeki şekil bozukluklarını düzeltmek için dişlere uygulanan araçlardır. Bu işlem gerektiği zaman ertelemezsek çocuklarda ilerde oluşacak çene gelişimindeki aksaklıklar halledilebilir. Dişlerdeki farklı sorunlar, şekil bozuklukları, çarpıklıklar ise daha ileri yaşlarda bile diş teli takılarak zamanla iyileşme sağlanabilir. Çocuklarda bu tip sorunlar olduğu zaman yedi dokuz yaş arasında hiç ertelemeden kontrole götürülmelidirler. Eğer ki sorunun üzerine zamanında giderseniz iyileşme süreci daha kolay ve daha kısa zamanda olacaktır.
Diş teli hangi yöntemle takılmaktadır?
Sabit olan diş teli için en önemli parçası brakettir. Braketler birçok farklı firmalar tarafından üretilmektedir. Aynı zamanda braketler 3 farklı malzemeden de üretilebilir. Kullanılan malzemeler: porselen, metal ve kompozittir. Daha çok metal malzemeden üretilen braketler tercih edilmektedir. Porselen braketler ise daha çok diş telinden utanan çocuklarda tercih edilmektedir. Çünkü diş renginde olduğundan çok fark edilmez. Braketlerin iki çeşidi vardır. Birincisi dişlerin ön kısmına yerleştiriliyor, ikincisi ise dişerin arka kısmına yapıştırılıyor ki buna da lingual braket diyorlar. İlk üçüncü onuncu günler arasında braketlere alışmakta zorluk çekile bilir. Hafif ağrı ve sızlama ola bilir. Belli bir süreden sonra bu ağrılar geçecektir ve braketlere de 10 gün sonra alışılmaya başlayacaktır.
Diş teli ve braketler ne için yararlıdır?
Diş teli ve braketler daha çok çocuk yaşlarında görülen diş çarpıklıkları ve çenenin şekil bozukluklarında tercih edilmektedir. Diş telleri ortalama bir, bir buçuk yıl içerisinde diş çarpıklıklarını ve çene bozukluklarını gidermektedir. Eğer bu süre uzarsa o zaman tedavi sürecinde yapılması gerekenler yapılmamıştır demektir. Dişlerdeki bütün aralıklar, boşluklar kapandıktan sonra tedavi bitmiş sayılır. Yetişkin yaşta da bu işlem uygulanarak dişlerdeki düzensizlikler halledilebilir.
Bebeklerin her süt dişlerinin aşağısında kalıcı dişleri yerleşmektedir. Süt dişleri döküldükçe yerine kalıcı dişler gelir. Eğer bu süreçte sorunlar olursa o zaman kalıcı dişler damak içerisine doğru ve ya farklı yönlerde büyüyecektir. Bu zaman doktorlar ortodontik tel kullanılmasını öneriyor. Takılan diş telleri diş büyüklüğünü, uzunluğunu ve genişliğini değiştirmemektedir. Eğer dişler genetik olarak küçükse dişin büyümesine hiçbir etki göstermemektedir. Sadece çarpıklık ve dişler arasında mesafe genişliği olan kişilerde kullanılmaktadır. Ve diş telini 6-7 yaşlardan sonra kullanmak önerilmektedir.
Diş teli kullanan kişilere bazı öneriler
Diş teli takıldıktan sonra ağız ve diş temizliğinin önemi daha da artmaktadır. Her türlü yemek yemekte serbestlik verilmesine rağmen yapışkan olan yemeklerden uzak durulması gerekmektedir. Öyle besinler tüketildiğinde diş tellerine yapışarak rahatsızlık verdiği ve hatta braketlerin kopmasına neden olduğu için önerilmiyor. Böyle bir durumda teller yerinden gevşediği için aralarında bakteri oluşa bilir. Doğru temizlik kurallarına uyulmadık ta, oluşan bakteriler dişlerin çürümesini tetikleyebilir.