Glisemik İndeks Diyeti
Glisemik indeks diyeti, temelde diyabet hastaları için hazırlanmış olan bir beslenme düzenidir. Diyabetten mustarip kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutabilmeleri amaçlı bir programdır.
Glisemik indeks diyetinin mantığı, aslında şeker hastalarının uyguladığı bu dengeli beslenme düzenini, bir zayıflama yöntemi haline de getirmektedir. Çünkü teoride kan şekerini kontrol edebilen bir şey, kilo vermenize de yardımcı olmaktadır.
Glisemik indeks diyetinde karbonhidratlar son derece önemlidir. Biraz karmaşık olmakla birlikte, diyetin temel mantığı şöyle özetlenebilir: beyaz ekmek, kurabiyeler ve patates gibi vazgeçemediğimiz kimi yiyecekler, kan şekerinizin hemen yükselmesine neden olmakta, dolayısıyla da sağlıklı gıdalar arasında bulunmamaktadır. Oysa Glisemik indeks diyetinde kan şekeri daha istikrarlı bir artış üreten karbonhidratlı besinleri tüketirsiniz. Böylelikle de bu gıdalarda bulunan lifler yoluyla kendinizi daha uzun süre tok hissedersiniz. Gün içinde aşırı açlık hissetmez ve yedikleriniz sizi beslenme ya da doygunluk hissetme anlamında tatmin eder.
Peki Glisemik İndeks Diyeti işe yarıyor mu?
Düşük glisemik indeks diyeti uygulayan kişiler, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklardan diğer insanlara nazaran daha çok korunmaktadırlar. Fakat bu diyet yani sağlıklı beslenme programı, zayıflamak amacıyla uygulandığında düşük yağlı veya diğer sağlıklı diyetlere kıyasla daha hızlı ya da daha yavaş kilo verdireceği konusunda açık ve net bilgilere sahip değiliz.
Düşük glisemik indeks diyeti uygulayan kişilerin, diğer bazı diyetleri uygulayanlara göre daha hızlı kilo verdiğini bulgulayan araştırmalar mevcut ancak bunun kesin olarak teyit edilmesi için daha fazla araştırmaya da gereksinim duyulduğu bir gerçek.
Glisemik İndeks Diyetinde Neler Yiyebilirsiniz?
Orta düzeyde bir çaba gerektiren Glisemik İndeks Diyetindeki gıdalar, 0’dan 100’e kadar bir puanlama ya tabi tutuluyor. Bu puanlama besinin, sizin kan şekerinizi ne kadar yükselttiğine göre belirleniyor. Bu diyette kalori hesaplamaya gerek olmuyor ve kalori sınırlamalı diyetlere göre daha özgür beslenilmektedir. Tabi bu özgürlük, karbonhidratlı besinler için geçerli değildir. Neredeyse tüm karbonhidratlı besin gruplarının bu diyette yeri yoktur ve karbonhidrat alımında seçici olmak zorundasınız.
Yüksek glisemik indeksli gıdalar (70 veya üzeri puan): beyaz pirinç, beyaz ekmek, simit, beyaz simit, beyaz fırınlanmış patates, kraker, şeker-şekerli içecekler.
Orta glisemik indeksli gıdalar (59-69 puan arası:): muz, üzüm, spagetti, mısır, dondurma, kuru üzüm
Düşük glisemik indeksli gıdalar (55 ve altı puan): yulaf ezmesi, yer fıstığı, bezelye, havuç, fasulye, yağsız süt ve çoğu meyve (yukarıda belirtilen meyveler ve karpuz hariç)
Buna ek olarak diyet yaparken düşük glisemik indekste çok meyve yemeniz gerekirken, yüksek glisemik indeksli diyette ise daha az meyve tüketimi gerekmektedir.
Glisemik İndeks Diyetinde Sınırlamalar: Glisemik indeks diyetinde dikkat edilmesi gereken; bir besin, düşük indekse sahipse bu durum, o besinin kesin olarak sağlıklı olduğunu göstermiyor. Bazı gıdalar, örneğin vanilyalı bir kekten tam 42 değer daha yüksek glisemik indekse sahip yaban havucu gibi yüksek indeksli besinler, besleyicilik açısından çok daha sağlıklı olabiliyor.
Ayrıca diyet size karbonhidratsız yiyecekler tüketmenizi de tavsiye etmemektedir. Bir gün içerisinde ne kadar kalori ve ne kadar yağ almanız gerektiği size kalmıştır. Kombine edip yediğiniz bazı yiyecekler (Örneğin, yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar ile yağ ve protein tüketmeniz) kan şekerinizin ne kadar yükseleceğini etkileyebilmektedir.
Diyet, Beslenme Kısıtlamaları veya Tercihleri İçin Esnek Midir?
Vejetaryen, glüten kullanmayan ve diğer diyet kısıtlamaları olan kişiler bu diyeti uygulayabilirler. İstediğiniz besinleri seçebilirsiniz ancak kimi durumlar istediklerinizin ikamelerini yemek durumunda kalabilirsiniz (Örneğin makarna yerine kepekli makarna tüketebilirsiniz). Dolayısıyla bu diyet, beslenme kısıtlamaları veya tercihleri konusunda esnektir.
Bilmeniz Gereken Diğer Konular
Diyetleriniz sağlıklı olmalıdır ve glisemik endeksi bunu fazlasıyla karşılayabilmektedir. Doğmuş yağ oranı yüksek olan et ve diğer besinleri çok fazla miktarlarda tüketmeniz gibi aşırı yaklaşımları tavsiye eden diyetler konusunda dikkatli olunuz.
Tam detaylarını bilmiyordum. Teyzemin kızı söyledi o uygulamış bu diyeti ve kilo vermiş baya. Bende denemeyi düşünüyorum ama zor geldi biraz. Bakalım hepimize bol eksiler. Hepimize derken kilo vermek isteyenlere tabi ki de.
Kilo vermek için sabırlı olmanız şart. Sitemizde bir çok diyet listesi var size en uygun olanı seçerek kendinizi fazla zorlamadan kilo vere bilirsiniz. Sağlıklı ve güzel günler sizin olsun 🙂