Gözde Çapaklanma Belirtileri ve Tedavisi
Uyku sırasında gözyaşı ile gözler nemlenir. Sabah olduğu zaman bu yaşlar kurur ve çapaklanma meydana gelir. yalnız kişi uyandıktan sonra gün boyunca gözlerde sümüksü, yoğun kıvamda, renkli bir çapaklanma oluyorsa ve bu durum görmede bir problem yaratıyorsa o zaman enfeksiyon gibi durumlardan şüphe etmek gerekmektedir. Çapaklanmanın nedenlerini bilmek çözümü kolaylaştıracaktır ama çapaklanma ile birlikte gözlerde kızarıklık, yanma, bulanıklık ve başka belirtiler bulunuyorsa bu durumda kişi mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurmalıdır.
Nedenleri
Gözde aşırı miktarda mukusun birikmesi gözde bir enfeksiyonun olduğunun belirtisidir. Gözde iltihap olduğu zaman gözlerde kızarıklık meydana gelir. Bakteri kökenli enfeksiyonlarda genelde koyu ve sarı renkli bir sıvı göz kenarından dışarı akar ve bunun yanında gözde ağrı, ışığa karşı duyarlılık ve kızarıklık meydana gelir. Böyle bir durum oluştuğu zaman bir doktora başvurmalı ve enfeksiyonun bakteri mi yoksa virüs kökenli mi olup olmadığı hakkında bilgi almalı ve tedavisini ona göre yaptırmalıdır. Enfeksiyon virüs kaynaklı ise kullanılacak olan antibiyotikler tedaviye cevap veremezler veya enfeksiyon bulaşıcı olabilmektedir. Yalnız bu tür enfeksiyonlar tıpkı soğuk algınlığında olduğu gibi belli bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. İltihaptan dolayı göz kapaklarının birbirine yapışmasını engellemek için nemli ve ılık bir bez ile gözkapaklarına hafif bir şekilde kompres yapabilirsiniz. Gözlerde sık bir şekilde çapaklanma yaşanmasının bir diğer nedeni ise göz alerjisidir. Mevsimsel veya hayvanlara karşı alerjisi olan kişilerde göz çapaklanması da görülür. Alerjiler ister ilaçlardan kaynaklasın ister kimyasal maddelerden kaynaklansın alerji belirtisi türündeki çapaklanmalarda gözden renksiz bir sıvı gelmektedir. Bunun yanında gözlerde kaşınmada meydana gelir. Ancak kişi gözlerini bu durumdayken kaşır ve ovalarsa gözlerinin durumu daha kötü olacaktır. Böyle bir durumda yapılacak en doğru davranış doktora gidip doktorun vereceği alerji damlalarını kullanmaktır. Göz kuruluğu da kişilerde birtakım göz rahatsızlığına neden olabilir.
Göz kuruluğu olan kişilerde gözyaşı yetersizdir ve göz yeterince nemlenemez ve beslenemez. Göz kuruluğuna bağlı olarak gözyaşı film tabakasında birtakım anormalliklerin olması gözde çapaklanmaya neden olur. Gözyaşı film tabakası 3 tabakadan oluşur. Bu tabakalardan bir tanesi mukus içerir. Bu tabakalarda göz kuruluğundan dolayı herhangi bir problem yaşandığı zaman gözde çapaklanma meydana gelir. Göze kaçan herhangi bir yabancı cisim gözün hassas tabakası olan kornea tabakasında yaralanmaya neden olur. Kornea tabakasında oluşan bu küçük yara yüzünden bakteri ve mikroplar kornea tabakasının iltihap kapmasına sebep olur. Bu durumda kornea ülseri oluşur. Gözde yanlış kontakt lens kullanımı da kornea ülserinin oluşmasına neden olur. Kornea ülseri oluştuktan sonra gözde devamlı olarak yoğun bir çapaklanma göze çarpar. Göz net bir şekilde göremez. Gözde kızarma ve acıma vardır. Bu durum bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi de genelde göz damlaları kullanılır.