Havucun yararları

0
10
Havucun yararları

Havucun yararları içinde ilk sırada şüphesiz güçlü bir antioksidan olması eğliyor.

Beta karoten yönünden oldukça zengindir havuç. İnce bağırsaktaki A vitaminine dönüştürülen ve vücudunuzda bulunan serbest radikal dengesinin korunması ve sabitlenmesine de oldukça yardımcı olur. Cilt, saç ve tırnaklarınızın korunmasından tutun da kalp hastalıkları riskinin düşürülmesine kadar birçok konuda önemli bir bileşen olma özelliğini korumaktadır. Üstelik besin lifi bakımından da oldukça zengin bir sebze olan havuç sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına katkıda bulunarak kabızlık gibi sindirime bağlı gelişen sorunları da engellemektedir. Eğer diyet yapıyorsanız az kalori içeren ve tokluk hissini uzun bir süreye çıkaran havucu sağlıklı bir atıştırmalık olarak beslenme listenize ekleyebilir ve tüketebilirsiniz. Peki gerçekten havucun yararları nelerdir?

Her şeyden önce beta karoten gelmektedir.

Beta karoten’i havuca turuncu rengini veren renk pigmenti olarak tanımlayabiliriz. Beta karoten vücudunuz tarafından A vitaminine dönüştürülebilme gibi bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple havuç hayvansal gıdalardan ayrı A vitamini açısından en iyi kaynaklardandır diyebiliriz. Etkili bir antioksidandır beta karoten ve kanserden tutun da kalp sorunlarına kadar birçok hastalığın oluşma riskini tetikleyen oksidatif strese karşı vücudunuzu maksimum korumaya alır.

Beta karoten ve diğer antioksidanlar yönünden baya bir zengin olan havuç kanseri engellemede de büyük bir yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda beta karoten açısından zengin bir beslenme programı çıkarılırsa prostat kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri riskini azalttığı sonuçlarına ulaşılmış. Fakat laboratuvar hayvanları üstünde yapılan bu çalışmaların sonuçlarının kesin olması için insanların da katılımıyla deneyler yapılmalıdır.

2011’de yapılan bir çalışmaya göre havuç suyunda bulunan bioaktif kimyasallar, miyeloid ve lenfoid lösemi hastalıklarında kansere yol açan hücre büyümesini baskılamaktadır. Bir tıp merkezi tarafından yapılan diğer bir araştırmada ise havuç mesane kanseri riskini düşürmek için tavsiye edilen diğer ürünler arasında yer almaktadır.

Hollanda yapılan ve 10 yıl süren bir araştırmaya göre de turuncu ve sarı renkli sebzeler kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini önemli oranda azalttığını görülmüş. Çalışma sonuçlarında havuç tarzı turuncu ve koyu sarı tonlarda sebzeleri düzenli bir şekilde tüketen insanlarda kalp ve damar hastalıkları görülme oranının tüketmeyen insanlara göre %32 daha az olduğu da belirtilenler arasında.
Neerdeyse hepimiz havucun gözlerimiz için iyi olduğunu biliriz. Fakat oldukça şaşırtıcıdır ki bu konuda yapılan çalışma sayısı oldukça az kalmış. Yine de bu zamana kadar bu konuda yapılan çalışmalar bu kabul görmüş bilgiyi doğrular nitelikte olmuş. Yapılan bir araştırmaya göre haftada 2 veya daha fazla havuç yiyen kadınlarda daha az veya hiç havuç yemeyen kadınlara oranlara glokom hastalığı görülme oranının daha düşük olduğu saptanmış.

Göz tansiyonu olarak bilinen glokom göz içinde basıncı sık sık yükseltmesi nedeniyle görme sinirinin hasar görüp görüşün yavaş yavaş azalmasına yol açmaktadır. Üstelik avuçtan alınan beta karoten A vitaminine dönüştüğünde gözlerin ışığı ayarlama fonksiyonunu koruyor ve gözlerin nemli kalmasını da sağlayarak göz kuruluğu problemini de önlemektedir.
1 tane orta boy havuç sağlıklı bir sindirim sistemi için oldukça önemli bir etmendir. Günlük besin lifi ihtiyacının ortalama %7’sini tek başına karşılamaktadır. Besin lifi sadece sindirim sisteminiz için değil aynı zamanda kan şekeri seviyenizin korumada olması için de oldukça önemlidir. Eğer kilo vermek için diyet yapıyorsanız da atıştırmalık olarak havuç yemek tokluk hissini uzatacak ve kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. İşte bir havuç tüm bunları yapabilmektedir. Eğer siz de sağlığıma dikkat ediyorum diyorsanız havucu beslenme listenize eklemenizi öneririz.

Yorum Yapın