Hızlı kilo vermek için yapılan diyetler yararlı mı?
İnsanlara hızlı kilo verdireceğini belirten, hatta hızlıca kiloları verdirdiğini vaat eden bir sürü diyet programın bulmak mümkün. Fakat hızlı kilo vermek hem oldukça zor bir iş ve demir gibi bir irade isteyen olay. Üstüne üstlük hızlı kilo vermenizi sağlayan bazı diyetler de sağlığınızı oldukça olumsuz yönde etkiliyorlar.
Kilo verme hızınızı arttırmaya çalışmak ve çok kısa sürede istediğiniz kiloda olmayı istiyorsanız her şeyden önce beyninizde bu işi bitirmelisiniz. İnanmak başarmanın yarısıdır derler. Onun için zayıflayacağınızı önce kendi zihninize kabul ettirin. Bu fikre alıştıktan sonra zayıflamak için yapamayacağınız şey kalmıyor.
İştahınızı azaltmanız, her gün aldığınız bazı ürünlere artık hayatınızda yer vermemeniz, düzenli bir şekilde egzersiz yapmanız ve tüm bunları da hiçbir şekilde aksatmamanız gerekmekte. Tabi burada beslenme düzeniniz ve alışkanlıklarınızda büyük rol oynamakta. Bunlar size her ne kadar yapılması çok güç şeyler olarak gelse de merak etmeyin, hepsi aslında çok basit.
Vücudunuz organların normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için her gün belirli miktarlarda enerjiye ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç duyulan bu enerjiye de metabolizma adı verilmektedir. Her insanın metabolizma hızı farklıdır ve bu metabolizma hızı yaş, cinsiyet ve kilo başta olmak üzere farklı etkenlere bağlı olarak bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Metabolizma hızının dinlenir vaziyetteyken yaktığınız kalori miktarını görürsünüz.
Bu duruma örnek vermek gerekirse metabolizma hızınız 1800 diyelim. Mevcut kilonuzu korumak ve sabitlemek için tüm gün olduğunuz yerde otursanız bile bu miktarda kalori almanız gerekmektedir. Basitçe 1800 kalorinin altında bir enerji alımı gerçekleştirirseniz kilo vermeye, bu miktarın üzerinde enerji alımını gerçekleştirirseniz de kilo almaya başlarsınız. Durum aslında oldukça açık ve net.
Hızlı kilo vermek adına yapılan diyetlerin getirdiği birkaç sorun var elbette. Mesela çok az kalori alımı gerçekleştirerek kilo vermeye çalışırsanız yaşayacağınız ilk sorun halsizlik olacaktır. Yani diyete başladığınızın 2-3 gün sonra gündelik işlerinizi yapacak enerjiyi kendinizde bulamazsınız. Eğer vücudunuz halsizlikle başa çıkabilecek kadar kuvvetliyse bu sefer de yetersiz beslenme gibi bir sorunla karşılaşırsınız.
Çok az kalori alımı gerçekleştirdiğiniz ürünlerden gelen vitaminler, mineraller ve diğer besin öğeleri vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarın altında kalmaktadır. Bu da haliyle yeni sorunlar doğurur. Eğer yetersiz beslenme durumunu uzun süre devam ettirirseniz de halsizlikle beraber dişlerinizde ve kemiklerinizde zayıflamalar görülebilir. Baş dönmeleri yaşayabilir, bağışıklık sisteminizin zayıfladığına şahit olabilirsiniz. Ayrıca cildinizin kuruması, saçlarınızın dökülmesinin artış göstermesi, diş etlerinizde şişmeler ve kanamalar yaşamanız, kaslarınızın zayıflaması gibi bir sürü ciddi sorun da kendini gösterir.
Tüm bunların yanında çok az kalori alımı gerçekleştirilerek yapılan şok diyetler de metabolizma hızınızı yavaşlatır ve bir süre sonra da ne kadar az kalori alırsanız alın kilo vermemeye başlarsınız. Yani bu durum kilo verme hızınızı da yavaşlatır. Çünkü vücudunuz artık daha az enerjiye ihtiyaç duymaya başlamıştır. İşte bir anda kilo verilen diyetlerden sonra verdiğiniz kiloların kat kat geri gelmesinin asıl sebebi budur. Eskiden size kilo aldırmayan beslenme şekilleriniz yaptığınız şok diyetlerle yavaşlayan metabolizma hızınıza bağlı olarak artık kilo almanızı sağlayacaktır.
Elbette bu durum için alabileceğiniz tedbirler bulunmaktadır. Mesela şekeri ve nişastalı ürünleri beslenme listenizden çıkarın. Beslenme düzeninizi tekrardan bir gözden geçirin. Öğünlerinizi atlamamaya çalışın. Daha fazla lif tüketmeye çalışın. Bol bol egzersiz yapın. Bol bol su için. Uykunuzu düzenli bir hale getirin.
Eğer bu ve bu tarz ufak ama etkili detayları hayatınızda uygularsanız siz de gayet sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Ama tabi ki de her şeyden önce bunu zihninizde kabullenmeniz önemli.