İŞ GÖRÜŞMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 11 KURAL

0
15

1. CV düzenleme

İş görüşmesine gitmeden önceki ilk kural CV hazırlamadır. Kesinlikle hiç bir konuda kendinizi abartmayın. Beklemediğiniz yerden gelecek olan ani ve önemsiz bir soru işi almanıza engel olabilir. Ayrıca bu noktada önemli bir diğer ayrıntı ise özgeçmişinize hakim olmanızdır. Kendinizi en ince ayrıntısına kadar tanıyın , kendini keşfedin.

2. İş görüşmesine zamanında gelmek

İş görüşmelerine zamanında gitmek oldukça önemli bir ilk izlenimdir. Belirtilen saatten geç gitmeniz sorumsuz ve dakik olmadığınızın göstergesi olacaktır. Ayrıca iş görüşmelerine çok erken gitmekte iyi değildir. Çünkü sizinde zamanınız kıymetli. Muhtaç havası yaratılmamalıdır. En ideali 10 dk önce orada olup ortama ısınmak ve aşırı heyecanın önüne geçmektir.

3. Kendinizi haddinden fazla yüceltmeyin

Unutulmaması gereken en kritik nokta, iş görüşmelerinde iş isteyen sizsinizç. Karşınızdaki ise sizin bu işe uygun olup olmadığınıza karar verecek kişidir. Bundan dolayı kendi niteliklerinizi, becerilerinizi ve diğer özelliklerini anlatırken kendinizi yüceltip havalara girmek yerine, konuşmalarınızda mütevazı ve duygulara hitap edecek üslup tercih etmelisiniz. Aksi takdirde kibirli insanların toplum olarak sevilmediği unutmuş olursunuz. Ayrıca işverenler kendilerinden daha baskın elemanlardan haz etmez.

4. Fazla Konuşmayın

Size soru sorulduğunda cevap verin. Ancak cevaplarınız çok uzun olmamalı. Çünkü uzatılan konuşma da hata yapma riski yüksektir. Bu sebepten kısa ve net olmak önemlidir. Mülakat, iş konuşmak için düzenlenmiş olan ciddi bir toplantılardır. Samimiyet derecesini mülakat yapan insan kaynakları sorumlusunun durumuna göre ayarlayın. İş arayan bir aday olarak sınırları aşmamanız işi elde etmenizi kolaylaştıracaktır.

5. Başvurduğunuz Pozisyon hakkında tam bilgi sahibi olun.

Ne istediğinizi bildiğinizi anlamak adına “Şirketimiz ve açık olan pozisyon hakkında ne biliyorsunuz?” gibi sorulara yanıt vermeniz gerekli olacaktır. Hanenize artı puan katmak adına başvurduğunuz iş için önceden kısa bir araştırma yaparak bu soruyu etkili bir şekilde cevaplamalısınız.

6. Bilmediğiniz konularda biliyormuş havası takınmayın

Yapılan en büyük hatalardan biride,abartılı düzenlenmiş bir CV dir. Buradan gelecek herhangi bir açık yazılanların doğru olanlarını bile tehlikeye atacak niteliktedir. Bunun dışında kendinizden bahsederkende abartılı olmayın. Yalan söylemeyim. Çünkü yalan söyleyeni hiç kimse sevmez.

7. Özenli giyinin

İş görüşmesine giderken spor ve gündelik kıyafetler tercih etmeyin. Bunun yerine daha şık ve klasik kıyafetler tercih ederek kişisel bakımınıza ve görünümünüze önem verdiğinizi gösterin. Çünkü kendinize özenli olmanız işinizde de titiz ve özenli olacağınız şeklinde algılanır. Mümkünse parfüm gibi hoş kokular kullanarak daha etkileyici olun. Kesinlikle soğan,sarımsak gibi rahatsız edici kokusu olan besinler yedikten sonra iş görüşmesine gitmeyin.

8. Not defteri bulundurun

Not almak bir konuya özen göstermenin ve unutmadan yerine getirmenin en önemli göstergesidir. Görüşmede sorular sorarak aldığınız cevapları veya önemli gördüğünüz bazı noktaları not almanız görüşmeyi yapan işverenin hoşuna gidecektir. Bunun dışında not almak yaptığınız görüşme sonrasında size fayda sağlayacaktır.

9. Beden dili

Beden dili karşınızdaki kişiyi etkilemek için önemlidir. Ancak iş görüşmelerinde beden dili kullanmak önerilmez. Çünkü bazı durumlarda abartıya kaçabilir veya yanlış anlaşılmanıza zemin hazırlayabilir. Daha ziyade kendinizi kelimeler ve cümlelerle ifade etmeye çalışmanız daha verimli sonuçlar almanız açısından etkili olacaktır.

10. Düzgün konuşma stili

Kelimelerinizi özenle seçin. Kaba kelimeler kesinlikle kullanmayın. Nazik ve mümkünse İstanbul Türkçesi kullanın. Bunun yanı sıra karşınızdakine hitap şekliniz de oldukça önemli. Bey ve bayan gibi hitap şekillerine cümleleriniz de sık sık yer verin. Çünkü bu durum işverenin hoşuna gidecek ve saygı gördüğünü fark edecektir.

11. Ayrıldığınız işinizle ilgili detaya girmeyin, kötülemeyin.

Eğer ayrıldığınız işiniz veya patronunuzla sorunlarınızı anlatırsanız bu karşınızdaki tarafından uyumsuz ve geçinmesi zor biri olarak algılanmanıza neden olabilir. Kesinlikle kötülemeden ve fazla detaya girmeden kısaca söz edip geçin.

Yorum Yapın