Ispanağın Faydaları Nelerdir? Ispanak Neye İyi Gelir?
Mevsiminde ve düzenli olarak tüketildiğinde ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri karşılayan ıspanak, içerdiği güçlü antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudumuzun hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Ancak ıspanağı tüketirken besin değerinin kaybolmaması için belli başlı kurallara uymamız gerekiyor. Şimdi de bu kurallara birlikte göz atalım.
Ispanak Nasıl Bir Sebzedir?
Ülkemize baktığımızda kış aylarında en çok tüketilen sebzelerin başında ıspanak gelmektedir. Birçok vitamin ve mineral ile antioksidan özelliği bulunan ıspanak; karoten gibi lif ve pigmentler açısından son derece zengin bir sebzedir. Ülkemizde yılda 225,343 ton üretilen ıspanak, yılda kişi başı ortalama 2,7 kilogram tüketilmektedir. Ispanak yetiştirirken en önemli faktör iklimdir. Serin iklim sebzesi olarak bilinen ıspanak soğuklara karşı dayanıklı olarak bilinse de, karla kaplandığı durumlarda zarar görmektedir.
Ispanak Çeşitleri Nelerdir?
– Pazal F1 kuzu kulağı tipinde, düz yapraklı, hibrid ıspanak
– Falcon F1 kuzu kulağı tipinde, düz yapraklı, erkenci hibrid ıspanak
– Allouette F1 kuzu kulağı tipinde, düz yapraklı, orta erkenci, hibrid ıspanak
Ispanağı Besin Değeri Nelerdir?
Ispanak, besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra pek çok mikro besin içermektedir.
Ispanak Nasıl Tüketilmelidir?
Diğer tüm taze sebze çeşitlerinde olduğu gibi ıspanağın da mevsiminde tüketilmesi gereklidir. Ispanağı temizlerken her bir yaprağının koparılmasının ardından aralardaki yabancı otların temizlenmesi ve son olarak da sirkeli suda bekletilmesi çok önemlidir. Yemeğini yapmış olduğunuz ıspanağı sık sık ısıtarak tüketmemeniz gerekmektedir. İçindeki nitrat maddesi ısındıkça nitrite dönüşebilmektedir, dolayısıyla ısıyla temas etmesi zehirlenmelere neden olabilir. Besin değerlerini kaybetmemesi için pişirilmeden önce küçük parçalara ayrılmamalıdır. Ispanak doğrandığında içerisindeki C vitamini azaldığından doğranmadan tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kontamine olmaması için temiz bir bıçakla doğranmasına dikkat edilmelidir.
Ispanak Ne Zaman Tüketilmeli?
İçinde bulunan nitratın ısıyla temas etmeye başladığında nitrite dönüşmesi sebebiyle ıspanak, pişirildiği gün tüketilmesi gerekilen bir sebzedir. Nitrit vücudun hemoglobin dengesini bozan miyoglabin denilen maddeye neden olmaktadır.
Ispanak Nasıl Pişirilmeli?
Yıkama, dinlendirme ve doğrama işlemleri tamamlandıktan sonra hızlıca ıspanağın pişirilmesi gerekmektedir. Ne kadar kısa süre içerisinde ıspanağı pişirmeye başlarsanız besin değerini korumuş olursunuz. Ispanak, hacim olarak büyük bir yer kaplasada ısıyla birlikte hacim kaybetmeye başlayacaktır.
Ispanak Pişirilmeden Yenir Mi?
Yapılan araştırmalara göre ıspanağın ısıyla temas ettikçe içindeki vitamin ve minerallerin kaybolduğu tespit edilmiştir. Ispanağı tüketme konusunda en sağlıklı yöntemin çiğ olarak tüketilmesi olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Ispanak pişirdikçe “lütein” seviyesi azalmaktadır. Lütein, doğru bir biçimde vücuda alındığında kalp krizi riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda göz sağlığının korunmasında da etkilidir.
Ispanağın Faydaları
– Protein bakımından oldukça zengin olan ıspanak, kanser ve verem hastalıklarına yakalanma riskini azaltır
– Mevsimsel rahatsızlara karşı vücudun direncini arttırır
– Kansızlığa iyi gelmesi sebebiyle anne adaylarına önerilmektedir
– Halk arasında ıspanak yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır
– Bol miktarda demir, kalsiyum ve magnezyum içermektedir
– Lifli yapısıyla kabızlığa karşı etkilidir
– Enerji vererek kasların güçlenmesine yardımcı olmaktadır
– Uzun süre tok tuttuğu için, diyet yapan kişiler tarafından tercih edilmektedir
– Karaciğerin temizlenmesinde etkilidir
– Zengin bir lif kaynağı olması sebebiyle cilt sağlığını desteklemektedir
– Alzheimer’a karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak, düzenli olarak tüketilmesi ile alzheimer riskini azaltmaktadır
Ispanağın genel özelliklerine faydalarına baktık. Tabii ki bu faydalara ulaşabilmek için ıspanağı doğru bir biçimde tüketmemiz gerekmektedir. Ispanak, ot kategorisinde bitki olması sebebiyle herhangi bir alerjik reaksiyonda uzman bir doktordan destek almanız gereklidir.