Karpuzun Sağlığa Etkileri

0
8
Karpuzun Sağlığa Etkileri

Özellikle yaz aylarının favori meyvelerinden biri olan karpuzu özellikle çok fazla sıcaklarda besleyici ve elektrolit yönünden zengin bir su kaynağı olarak tüketiyoruz. Üstelik toplum olarak da çok sevdiğimiz bir meyvedir. Tıpkı domates gibi karpuza da kırmızı rengini veren madde likopenin kanser riskini azaltmaktan tutun da göz sağlığını korumaya kadar birçok faydayı içinde barındırıyor. Aynı zamanda likopen kalp ve damar sağlığınızı korumak için de oldukça önemli bir bileşendir. C vitamini yönünden oldukça zengin olan karpuzun bir diğer yararı ise bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzun enfeksiyonlara karşı dirençli olmasını sağlamasıdır. Üstelik C vitamini cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyan ve saçların kurumasını engelleyen mucizevi bir vitamindir. Peki gerçekten karpuzun sağlığa etkileri nelerdir?

Karpuzun suyu özellikle spordan sonra ortaya çıkan kas ağrıları için birebirdir. Ağrıları hafifletir. Bu sebeple sporcular arasında oldukça popüler bir meyve olan karpuzun egzersizler sonrasında ortaya çıkan bu kas ağrılarını azalttığı özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte onaylandı. Bu nedenle egzersizler sonrası sıkça meydana çıkan kas ağrıları hafifletiliyor ve sizi rahatlatıyor.

Ayrıca karpuz kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü de düşürerek kalp hastalıklarına kapı açan yüksek kelosterole bağlı gelişen damar tıkanıklığını da önleyebilir. Purdure üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre düzenli bir şekilde karpuz ve karpuz suyu alımı gerçekleştirenlerin kötü kolesterolü bu alımı gerçekleştirmeyenlere kıyasla %50 daha az olduğu sonucuna ulaşmış. Fakat bu yapılan çalışmadan karpuz kolestorelinizi düşürür gibi bir sonuç çıkarmakta pek mantıklı olmaz çünkü çalışma henüz sadece laboravutar hayvanları üzerinde denenmiş.

Yine bu konuda yapılan bir çalışmaya göre karpuz kilolu kişilerde yüksek tansiyonun düşmesinde gayet iyi bir yardımcı olduğu sonucuna ulaşılmış. 13 orta yaşlı, fazla kilolu ve hipertansiyon hastalarının katılımıyla 12 haftalık bir süreyi kapsamış olan bu çalışmada karpuzda barınan L-citrulline’in hem dinlenir vaziyetteyken hem de iş hali sırasında ortaya çıkan basıncı azalttığı belirlenmiştir.

Göz sağlığı için de oldukça önemlidir karpuz. Karpuzda bolca bulunan A vitamini göz sağlığının korunması için nerdeyse en önemli vitamindir diyebiliriz. A vitamini eksikliği halinde göz kuruluğu, göz enfeksiyonu ve görüşün zayıflaması gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda A vitamini sarı nokta hastalığı ve katarakt riskini de ciddi bir oranda düşürmektedir. Günlük 1 kase karpuz A vitamini ihtiyacınızın %18’ini tek başına karşılayabilmektedir.

Karpuzun bir yaz meyvesi olduğunu söylemiştik ve bu yaz meyvesi olan karpuzun %91’i sudan oluşmaktadır. Elektrolit yönünden gayet zengin olan bu su özellikle sıcak yaz aylarındayken su kaybına bağlı olarak gelişen halsizlik durumuna iyi gelmektedir. Aynı zamanda elektrolitler sinir hücrelerinin fonksiyonu, kasların düzgün çalışması ve kalp sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Çok fazla terlediğiniz bir fiziksel iş sonrası 1 bardak karpuz suyu içmek sizi adeta kendinize getirebilir.

Vitamin ve mineral içeriği bakımından da oldukça besleyici bir meyve olan karpuz yüksek miktarda A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez minerallerini barındırmaktadır. Üstelik sindirime iyi gelen besin lifi açısından da oldukça zengin bir meyvedir.

Tabi ki de diğer her şeyde olduğu likopen içeren karpuzu da çok fazla tüketmek mide bulantısı, kusma, hazımsızlık ve şişkinlik gibi bazı sindirim sorunlarına yol açabilir. Özellikle böbrek problemi olanlar karpuzu çok fazla tüketmemelidir. Fakat onun dışında yeterince tüketildiğinde gayet yeterli ve sağlıklı bir meyve olacaktır sizin için. Eğer siz de vücudunuza dikkat ediyor ve yukarıdaki etkileri kendi vücudunuzda da görmek istiyorsanız karpuzu denemenizi öneririz.

Yorum Yapın