Kaşlarımız Neden Dökülür ve Tedavisi

0
16
Kaşlarımız Neden Dökülür ve Tedavisi

Her 100 kişiden 1’nde görülen kaş dökülmesi fazla önemsenmeyen bir durumdur. Tıbbi adı kaş madarozisi’dir. Kaşlardaki ani azalma ve dökülme için kullanılır. Kaşlardaki dökülme sebebine göre kalıcı ve geçici olabilir.

Nedenleri

Kaş dökülmesinin sorununa çare bulmak ve onu tam olarak çözmek için altında yatan nedeni bilmek gerekir. Kaş dökülmesinin en yaygın nedenleri arasında şunları sayabiliriz. Kaşlardaki dökülmenin ilk nedeni fazla kaş aldırma ve kaş boyası kalemi ve tozunun aşırı miktarlarda kullanılmasıdır. Kaşlara şekil vermeye çalışırken kaş aldırmanın kalıcı olarak eksilmeye yol açtığı bilinmelidir. Bundan dolayı kaş aldırma olayını ancak çok gerekli olan durumlarda yapmanız en uygun hareket olacaktır. Kaşlarınıza kaş kalemi uygularken de kaşlarınıza fazla baskı uygulamaktan kaçının çünkü yapacağınız fazla baskı kaşlarınızın dökülmesine neden olacaktır. Kaş dökülmesinin bir diğer nedeni ise yeterli şekilde beslenmemektir. Gıdalardan yeterli miktarda besin maddelerini alamayan kişilerde saç, kıl ve kaşların büyümesi için ortam oluşmaz.

Protein, vitamin ve mineral eksikliği kaş dökülmesine neden olduğu gibi saç ve vücut kıllarının da dökülmesinde etkendir. Sülfür minerali de kaşlar için önemli bir maddedir. Vücuda yeterli miktarda alınmadığı zaman kaş dökülmesi görülür. Tiroit yetersizliği kaş ve saç dökülmesinin nedenlerinin başında gelmektedir. Tiroit yetmezliğinin belirtileri arasında kronik yorgunluk, kabızlık, kilo alma, cilt kuruluğu ve genel bir zayıflık durumu gelmektedir. Kaş dökülmesi olayı ise daha sonraları görülür. Egzamanın bir başka türü olan atopik dermatit gibi deri hastalıkları da kaş dökülmelerine neden olabilir. Böyle bir durumda kaşıntılı ve kızarıklık olur. Eğer hastalık göz etrafındaki deriyi etkilerse iltihaplanma, şişkinlik ve kaş dökülmesi görülür. Cildi aşırı hassas olan kişiler kozmetik ürün kullandıkları zaman durum daha da kötüleşebilir. Kemoterapi gibi kanser tedavileri sırasında kaş ve saç dökülmeleri görülür. Kişi ilaçları almaya başladıktan 2 hafta sonra saçlarda ve kaşlarda dökülmeler olur. En çok cilt kanseri hastaları etkilenir.

Saçkıran hastalığı da sadece saçlarda değil kaş, sakal ve vücut kıllarında dökülmeye neden olan bir hastalıktır. Kaş bölgesini bir yere çarpmak ya da o bölgeye darbe almakta kaşlarda dökülmeye neden olabilir. Cilt beni ve siğil gibi oluşumlar kaşların doğal büyüme düzenini sekteye uğrattıkları için kaşların dökülmesine sebep olabilmektedir. Bazı tür antidepresan ilaçlar ile tansiyon ilaçları kaşların dökülmesine neden olmaktadır. Mantar enfeksiyonları kafa derisinde ve kaş kısmında ortaya çıkabilir. Bu durum saçların ve kaşların dökülmesine neden olabilir. Kaşıntıya neden olan bitler de kaşların dökülmesine neden olabilir. Hansen halk arasındaki adı ile cüzam hastalığı kaş dökülmesinin bir başka nedenidir. Bu hastalık günümüzde çok nadir olarak görülmektedir. Bu hastalığın nedeni bir bakteridir ve göz etrafındaki cildi de etkileyerek kaşların dökülmesine neden olur.

Tedavisi

Tedavide ilk aşama kaş dökülmesine neden olan durumu bulup ortadan kaldırmaktır. Eğer kaş dökülmesine makyaj malzemeleri neden oluyorsa ya bu malzemeleri kullanmayı bırakacaksınız ya da kullanımını çok aza indireceksiniz. Başka hastalık ya da problemlerden şüphe ediyorsanız o zaman uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Cildinizde atopik dermatit hastalığı var ise o zaman cilde zarar veren cilt bakım ürünlerinden ve sabunlarından uzak durmalısınız. Saçkıran hastalığından dolayı kaş dökülmesi yaşıyorsanız kortikosteroid iğnelerini kaşların döküldüğü yerlere uyguladığınız zaman kaşlar yeniden çıkmaya başlayacaktır. Kaş foliküllerinin güçlenmesini sağlayarak onların tekrar çıkmasına neden ürünler kullanabilirsiniz. Tiroit yetmezliğinden muzdarip olan kişiler hormon tedavisi ile bu hastalıklarından kurtulabilirler. Bunun yanında kaş dökülmeleri de son bulacaktır. Bu saydıklarımız herhangi bir sonuç vermez ise kaş ekimi yöntemini deneyebilirsiniz. Bunun yanında hiçbir şeye para vermeden doğal yöntemler ile de kaş dökülmesini engelleyebilirsiniz.

 

Yorum Yapın