Meningokoksemi Nedir ?

0
59
Meningokoksemi Nedir ?

Nezle oldum deyip geçmemek gerekir. Kışın bulaşan hastalıkların belirtileri çok tehlikeli hastalıkların habercisi olabilir. Bu hastalıklardan birisi meningokoksemi. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda daha çok görülen ve ölümcül olabilen hastalığın belirtileri çoğu zaman karşımıza nezle ve grip gibi solunum yolları ile bulaşan hastalıklar ile aynıdır.

Halsizlik, ense sertliği, ateş ve ciltte dökülmelere sebep olan meningokoksemi, 5 yaş altı çocuklarda görülebildiği gibi ergenlik çağındaki çocuklarda ve kalabalık ortamlarda vakit geçiren vücut direnci düşük kişilerde de görülmektedir. Menenjit ile veya menenjit olmadan karşımıza çıkan bu hastalık beyin zarından başlayıp tüm vücuda yayılmakta ve dolayısıyla hayati sakatlıklara sebebiyet vermektedir.

Meningokoksemi Bulaşıcı Mıdır ?

Evet, meningokoksemi bulaşıcı bir hastalıktır. Nezle ve grip gibi solunum yolu ile bulaşan hastalık kapalı ve kalabalık ortamlarda temas veya tükürük yolu ile bulaşmaktadır.

Özellikle kış aylarında yaygınlaşan bu hastalık yaz aylarında da karşımıza çıkmakta ve çocuklarımız için tehlike arz etmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunda çocukları ve bebekleri kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlarda bulundurmamalı, hasta kişilerle temas etmemesine önem göstermeliyiz.

Meningokoksemi Kimlerde Görülür ?

Çoğunluk olarak 0 – 3 yaş arasında görülen hastalık ileri yaşlarda tamamen kişinin direnci ile alakalı olarak askerlik çağı diye adlandırdığımız 20 – 25 yaş arası bireylerde de görülebilmektedir.

Bölge olarak açıklayacak olursak meningokoksemi hastalığının en çok görüldüğü yerler Orta Afrika ve Suudi Arabistandır. Bu açıdan baktığımızda ülkemize yapılan turistik geziler sebebiyle turistik yerler çocuklar için pek güvenli olmayabilir.

Meningokoksemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi halsizlik ve ateş ile başlar. Hastalığın son evrelerinde ciltte döküntüler görülür. Ateş ve menenjit ile baş gösteren hastalığın ciddiye alınmaması halinde tüm vücutta dökülmeler oluşur.

Çocuklarınızda böyle belirtiler görmeniz halinde zaman kaybetmeden sağlık ocağı yerine tam teşekküllü bir hastahaneye gitmeniz gerekmektedir.

Yorum Yapın