Migrene Dair Her Şey
Migrene Dair Her Şey
Migren; genellikle alnın tek tarafında görülen ve zonklayıcı nitelikte olan, tekrarlayıcı özellikte baş ağrısıdır.
Kişiden kişiye farklılık gösteren türde migren ağrısı vardır ve en çok kadınlarda görülür. Kimi insan ağrı sırasında ışığa karşı aşırı hassasiyet gösterirken, kimi insan seslerden veya kokulardan bile aşırı rahatsızlık duyabilir. Genellikle orta şiddet ve şiddetli ağrılar yaşanırken, başın ve gözün tek taraflı olarak ağrıması sıklıkla rastlanır. Ağrı esnasında, başın sağa -sola veya öne- arkaya hareket ettirilmesi durumunda, ağrı şiddetlenerek artar.
Genellikle tek yönlü bazen de iki yönlü olarak, gözün arka kısmında zonklama tarzında bir ağrıyla beraber, zigzag şeklinde ışıklar ve parlamalarla birlikte seyreden göz migreni, geçici görme kayıplarına ve şaşılık gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Gözün önünde ışık çakmaları, ışıklı şekiler, çizgiler oluşuyor ve 10-15 dakika devam ediyor. Kalıcı göz kaybına da yol açan bu durum, koruyucu tedaviyi gerektiriyor.
Migren Türleri nelerdir?
Migrenin bir değişik türleri olmakla birlikte, en sık rastlanan Auralı ve Aurasız Migrendir.
Auralı migren; beyin ile alakalı semptomların sıklıkla görüldüğü bir migren türüdür. Beynin görme fonksiyonları ile alakalı olarak, parlak ve rahatsız edici ışıklar, zikzak şekiller ve görsel halisünasyonlar görülür. Ağrı esnasında; bir tarafı, bir bölgeyi veya çift taraflı olarak bir alanı görememe, bulanık veya puslu görme, ışıklı çizgiler veya noktalar görme gibi belirtiler yaşanır. Aura, bir tek görme belirtileri şeklinde olmayabilir, bununla birlikte konuşma esnasında tutukluk ve kelimelerde belirsizlikde olabilir.
Aurasız migren; sadece baş ağrısının olduğu, kişiyi ataklara sürükleyebilecek sorunların olmadığı ve sıklıkla görülen bir migrendir.
Migren neden olur?
Migren, genetik olarak görülen bir hastalık olmakla birlikte, migreni olan bir kişinin çocuğunda da migren ağrılarının görüleceği anlamına gelmez. Migren rahatsızlığı olan anne veya babanın, çocuğunda görülme olasılığı %60’dır ve kız çocuğunda ortaya çıkma ihtimali, erkek çocuklarına göre üç kat daha fazladır.
Her hangi fiziksel bir olay, eylem, dış uyarı veya değişiklik migren ataklarını başlatabilir. Hormon seviyesindeki değişmelerle migren atakları arasında bir bağ olduğu, bilim adamları tarafından da desteklenmektedir.
Migren ağrılarını geçirme yöntemleri nelerdir?
Birçok insanın hayatını zindana çeviren migren ağrısı nasıl geçer? İki şekilde ağrılardan kurtulmak mümkündür.
Birincisi ilaçlarla, ikincisi ise ilaç dışı tedavilerledir.
Basamaklı tedavide, ilk olarak non-spesifik migren ilaçları, hasta fayda görmezse spesifik ilaçlarla tedavi edilir.
Atağa uygun tedavide ise; tiriptanlar yada ergotaminler gibi migren ilacı tercih edilmektedir.
İlaç dışı tedavilerde migren nasıl geçer? Uyku düzeni ve beslenme gibi yaşam şekillerinin benimsenmesi gerekir. Alkol, peynir, nitritler, parlak ışık, koku, hava değişiklikleri gibi tetikleyicilerin farkında olma ve bunlardan kaçınmak gerekir.
İbrahim Saraçoğlu migren kürü de oldukça etkilidir. 1 su bardağı kaynamış suyun içine, 1 tatlı kaşığı biberiye eklenir ve 9 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra, her gün günde 3 defa toplamda 21 gün içilmelidir. 3 gün ara verip, tekrar 21 gün devam edilir ve toplamda 42 günlük kür tamamlanır.