Pastane Poğaçası
Malzemeler
- 2,5 su bardağı un
- Yumurta(1 adet)
- 15 g yaş maya,1 tatlı kaçığı kuru maya
- İsteğe bağlı olarak yarım tatlı kaşığı mahlep
- Margarin(150g)
- Soğuk su(çeyrek bardak)
İçine kullanılacak malzeme
- 125 g rendelenmiş tulum ya da kaşar peyniri
- Yumurta sarısı ve bir fiske şeker(üzeri için)
Yapılışı
Pastane poğaçası elle yapılacaksa, unu, mahlebi, şekeri ve tuzu geniş bir kaba alıp yaş maya ya da kuru mayayı alıp, suyu, yağı ve yumurtayı ilave ettikten sonra 7-8 dakika yoğurun. Hamur ilk etapta ele yapışan bir ayarda olsa da daha sonra kulak memesi kıvamına gelecektir. Yoğurulan hamur üzeri kapatılarak ılık bir yerde 1 saat bekletilir. Yeterince unlanan tezgâha hamur alınarak 1-2 dakika yoğrulur ve 12 eşit bezeye ayrılır. Bezeler el ayasıyla düzleştirilerek üzerlerine malzeme konur. Daha sonra beze kapatılır. Bezenin ucunda hafif bir çıkıntı oluşacaktır. Bezler iyice yağlanmış tepsiye konarak, 30 dakika ılık bir yerde bekletilir. Tekrar mayalayıp kabarmalarını sağlayın. Şekerle çırpılmış yumurta karışımını poğaçaların üstlerine sürülür.(bu karışım poğaçaların daha güzel kızarmasını sağlar)Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirilir.