SELÜLİT NEDİR TEDAVİSİ VE ALINACAK ÖNLEMLER
SELÜLİT NEDİR?
Selülit bir çok kadının problemi olan cildin bağ dokusunda ağrılı modüllerle seyreden , epidermis yapısında portakal kabuğu görünümü oluşturan ve kusurlu görünüme yol açan bir tür problemdir. Yaklaşık olarak kadınların % 80 – 95\’ inde görülür . Selülit oluşumunun üç aşaması vardır
Birinci aşma: Dolaşım bozukluğudur. Damarlardan çıkan su dokulara dolara birikir.
İkinci aşama: Biriken ödem daha fazla artış gösterir.
Üçüncü aşama: Bu dokularda biriken ödem ,yağ ve tuz organizmalar tarafından kullanılmayarak ve selülit yerleşir. Genel anlamda selülit vücudun kalça, bacak, diz yanları, kolların üst kısımları ve göbek bölgesinde meydana gelir.
SELÜLİT OLUŞUMUNUN NEDENLERİ
- Kadın cildinin doğasından kaynaklanmatadır ve her 10 kadından 9unda rastlanır.
- Hormonal kaynaklı nedenler:Kadınlarda folikülin(FSH) hormonunu adı verilen ve yumurtalıklardan salgılanan ,dokularda su tutma özelliğiyle olan hormonlarda meydana gelen aşırı artışlar.
- Genetik faktörler :Annede selülitli ise çocuğunda da selülit görülme olasılığı yüksektir.
- Dolaşım bozuklukları (damar yetmezliği): Selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel olarak ilerler. Damar yollarında meydana gelen selülit damarları sararak sıkar. Dolayısıyla kan dolaşımını daha da zorlaştıran bir hal alır. Bu problemin sonucunda ise varisler oluşur. Kısacası selülit ve varis uzun dönemde damar yetmezliklerine yol açar.
- Metabolik bozukluklar ,kabızlık, doğum kontrol hapı kullanımı, karaciğerin kötü fonksiyonu, hızlı ve stresli yaşamın yarattığı gerginlik, kaygı ve güvensizlik gibi ruhsal etkenler selülit oluşumunu tetikler.
- Aşırı ve hızlı kilo değişiklikleri : Genellikle ergenlik, gebelik, menapoz gibi kilo alıp verme ve hormonal değişikliklerin bir arada yaşandığı dönemler selülit yatkınlığı artar.
- Beslenme şekli: Ağır, yağlı, aşırı kalorili besinlenme alışkınlıkları ve düzensiz beslenme
- Toksik madde kullanımı: Alkoy , çay , kahve ve tütün gibi vücutta toksik madde sentezlenmesine yol açan ürünlerin aşırı tüketimi.
- Fiziksel aktivite eksikliği: Hareketsiz bir yaşam stili
SELÜLİTE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
1) Selülitin ilk aşamalarında önlem alınması ilerlemesini ikinci ve üçüncü dereceye geçmesini önler.
2) Günde 2,5 litre su içmek detox etkisi yaratacağından vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırır.
3) Düşük kalorili besinler tercih edilmelidir. Metabolizmayı hızlandıran magnezyum ve dokuları kuvvetlendiren fosfor, silisyum içeren gıdalar tercih edilmelidir. Vücudun fazla suyu atabilmesi için beyaz ve kırmızı turp, kereviz, çilek, greyfurt ve maydonoz tüketilmesi gerekir.
4) Kan dolaşımında meydana gelen bozukluğu engellemek için egzersiz ve spor programları uygulamak gerekir. Özellikle selülit tedavisinde yürüyüş,yüzme ve jimnastik gibi sporların yapılması son derece etkili olacaktır.
5) Düzenli olarak vücuda uygulanan masaj selülit tedavisinde etkilidir. Dairesel hareketlerle fırça yardımıyla masaj yapılabilir.
Selütün belirgin bir tedavisi yoktur. Özel tıp merkezlerinde masaj yaptırarak kremler kullanarak , bitkisel ve esansiyel yağlar yardımıyla selülit problemini ortadan kaldırmak mümkündür. Bunun dışında kan dolaşımını arttıracak her türlü girişim selülit tedavisi niteliğindedir. Örneğin cildinize buz kütleleri koyarak hem gözenekleri sıkılaştırmış hem hemde kan dolaşımını arttırmış olursunuz.