SERVİKS NERESİDİR?
Serviks neresidir? Sorusu pek çok bayanın özellikle jinekoloji polikliniklerinden çıktıktan sonra akıllarına takılan bir sorudur. Pap smear basit bir işlem olmasına rağmen kadın hastalıkları için hayat kurtarıcı olabilmektedir. Pap smear işleminde toplanan örnek hücreler serviks kısmından alınır.
Serviks kadın anatomisinde bulunan rahim ile vajina arasındaki bir bölgenin adıdır. İç organlardan olması nedeniyle eğer uygun aletler bulunmazsa gözlenebilecek bir bölge değildir. Bu nedenle serviks neresidir? Sorusu genellikle biraz kafa karıştırıcı bir cevaba sahiptir.
Bir kadının anne olabilmesi için gerekli olan organların başında gelen ve çocuğun gelişimine olanak sağlayan organ olan rahim armut şeklinde bir organdır. Vajina ile devamlı bir yapıda gibi bilinsede vajina ile arasında bariyer kuran bir yapı daha vardır. Serviks işte bu bariyer özelliğe sahip olan yapıdır. Çok küçük bir kanal bulunan sıkı bir alandır. Vajina tıpkı ağız gibi belli bir floraya ve asiditeye sahip bir organdır. Pek çok cinsel hastalık ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca üriner (işeme) sistemiyle de direk komşuluğu bulunması nedeniyle bakteriyel enfeksiyona çok açık bir bölgedir.
Serviks anatomik yapısından dolayı bu bakteriyel enfeksiyonların rahime geçişini engellemektedir. Gebelikte bu bariyer işlem vajinal enfeksiyonun rahime geçip bebeği etkilemesini öneleyen bir sistemdir ancak bazı durumlarda bu sistem de yetersiz kalabilmektedir.
Vajinal doğum sırasında serviks çok önemli bir yere sahiptir. Normalde çok küçük bir geçişe izin veren kanal kısmı aktif doğum eyleminin başlamasıyla birlikte genişlemeye başlar. Serviks açıklığı 4 cm olduğu zaman aktif doğum eylemi başlamış olmaktadır. 10 cm e ulaştığında bebeğin ilerlemesi için yeterli olan açıklığa ulaşılmış olmaktadır.
Halk arasında nişan olarak bilinen kanlı ve mukuslu akıntı gelmesi doğumun başladığının göstergesidir. Aslında bu mukus tıkacı serviks kanalında bulunan ve bariyer görevi gören bir yapıdır. Doğumun başlamasıyla birlikte mukus atılır ve bu duruma da halk arasında NİŞAN denmektedir.
Daha önce doğum yapmamış bir kadının servikal görüntüsü ile çok doğum yapmış bir kadının servikal görüntüsü birbirinden farklıdır. Doğum yapılması vajinal kanalın yapısını bozmaktadır. Oluşan gevşeme sonucunda serviks daha rahat bir yapıda olur ve bir sonraki doğumlar ilk doğum kadar zorlu olmaz. Genellikle bu genişlemeden dolayı ilk doğum yapan kadının doğum süresi ile ikinci veya üçüncü doğumunu yapan kadının doğum süreleri farklılık gösterir. Serviks açıklığı ve silinmesi aktif doğum eyleminin takibinde bakılan en önemli parametredir.