Soğuk Terlemenin Sebepleri ve Tedavisi

0
14
Soğuk Terlemenin Sebepleri ve Tedavisi

Soğuk terlemeye genellikle stres veya kaygı durumları neden olur. Ama başka sağlık problemleri de soğuk terlemeye neden olabilmektedir. Herhangi bir zorlanma veya ısı artışı olmadan ortaya çıkan duruma soğuk terleme adı verilir. Genel olarak soğuk terleme vücudun strese karşı verdiği tepkinin bir sonucudur. Böyle bir durum vücudun “ kaç veya savaş “ tepkisi olmaktadır. Bunun yanında soğuk terleme bir yaralanma ya da bir hastalık sonucu da ortaya çıkmış olabilir. Soğuk terleme farklı sebeplerden dolayı ve aniden meydana gelebilir. Bazı fiziksel aktiviteler sonucu vücut terleyebilir ama soğuk terleme olması başka sebeplerden dolayı oluşur. Soğuk terlemenin gece görülmesi daha kötü bir durumdur. Bu durumda kişi panik yapar ve kaygı duyar. Bu durumdan dolayı uyku uyuyamaz.

Sebepleri

Soğuk terleme genellikle vücudun stres ile karşılaştığı zaman gösterdiği kaç veya savaş tepkisidir. Buna göre nedenlerini de şöyle sıralayabiliriz. Vücutta çatlak, ağrı, bir kesik hatta migren ağrısı gibi durumlarda vücutta soğuk terlemeler görülür. Korku ve kaygı herkeste strese neden olabilecek durumlardır. Günlük stresten aşırı ağrıya kadar birçok neden vücudun kaç veya savaş mekanizmasını tetikleyebilir. Bunun sonucu olarak da kişi soğuk terler dökebilir. Dolaşımdaki kanda yeterli miktarda hemoglobin bulunmaması kansızlık olarak bilinir. Bu durumda oksijen azlığı ortaya çıkar ve kişi nefes alıp vermede zorlanır. Bu durumda beynin daha fazla oksijen istemesinden dolayı vücutta stres oluşur ve bu olayda soğuk terlemeye neden olur. Düşük kan şekeri yani hipoglisemi, şeker hastalarında veya iyi ve yeterince beslenemeyen kişilerde görülen bir durumdur. Bu durumda kandaki glukoz seviyesi düşer. Kişide baş dönmesi, titreme, bulanık görme ve soğuk terleme meydana gelir. Düşük tansiyon olduğu zaman cildin nemlenmesi, baş dönmesi ve soğuk terleme gibi durumlar ortaya çıkar. Beyne ve vücudun diğer hayati organlarına giden kan akışının aşırı derecede düşük olması vücudun şoka girmesine neden olabilir. Şok durumu tehlikeli yaralanmalardan veya ciddi rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkar ve hemen müdahale edilmesi gerekir. Soğuk soğuk terler dökülmesi şoktan kaynaklanıyor olabilir.

 Özellikle 40 yaşından sonra kadınlarda görülen menopoz dönemi de uykusuzluk, baş dönmesi ve soğuk terlemelere neden olabilmektedir. Kronik ve devamlı tekrarlayan baş ağrıları da kişide mide bulantısı, baş dönmesi ve soğuk terlemeye neden olabilmektedir. Alınan bazı ilaçlar nedeniyle de kişi soğuk terleme yaşayabilir. Antibiyotikler ve tansiyon ilaçları böyle bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Kalp krizi geçiren bir kimsede görülen belirtiler arasında soğuk terlemede vardır. Dolaşım sisteminde oluşan bozukluklar, grip, virüs enfeksiyonu ve bağışıklık sistemi hastalıkları da kişide soğuk terlemeye neden olabilmektedir.

Tedavisi

Yukarıda bahsedilen bütün sebepler tıbbi tedavi veya evde alacağınız bazı önlemler ile önlenebilir. Soğuk terlemeyi evde yapacağınız bazı yöntemler ile durdurabilirsiniz. Stres ile başa çıkma tekniklerini öğrenerek onun sebep olduğu kaygı ve stresten meydana gelen soğuk terlemenin önüne geçebilirsiniz. Koşma, yoga, nefes egzersizleri gibi aktiviteler stresin azalmasında size yardımcı olacaktır. Yavaş bir şekilde nefes alma alıştırmaları da kaygı ve soğuk terlemeyi azaltacaktır. Uyuduğunuz odanın ortamında değişiklikler yapınız. Yatmadan önce soğuk terlemeye neden olabilecek yiyecekler yemekten sakınınız. Eğer düşük kan probleminiz var ise öğün atlamamaya özen gösteriniz ve öğünlerinizi gün içerisine yayınız. Yatmadan önce şeker seviyesi yüksek gıdaları tüketmekten kaçınınız. Soğuk terleme başladığı zaman dikkatinizi dağıtmak ve kaygı durumundan kurtulmak için kendinize aktiviteler bulun. İlaç almak isterseniz mutlaka doktorunuza danışınız. Tedavi ve kaygı giderici ilaçlar soğuk terlemeyi ve kaygı durumunu ortadan kaldırabilir.

Yorum Yapın