Teknolojinin Sebep Olduğu 6 Hastalık ve Çözüm Yolları

0
43

Şu anda internet tarayıcınızda 10′dan fazla sekme açık ya da ipad/iphone’unuz önünüzde iki büklüm olmuş durumda mısınız? Belkide hangi sosyal ağ profilinizi nasıl güncelleyeceğinizi ya da bu hesaplarda daha önce yaptığınız paylaşımların kaç beğeni/yorum aldığını  düşünüyorsunuzdur. Sürekli iletişim halinde olmak teoride kulağa hoş gelebilir ancak yapılan araştırmalar bu durumun sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu gösteriyor. Bu yazımızda teknoloji ya da daha daraltılmış olarak internetin sebep olduğu 6 sağlık probleminden bahsetmek istiyoruz.

 

İnternet Bağımlılığı

1- Stres

Yapılan araştırmalar yorucu bir iş gününden sonra deşarj olmamız gerektiğini gösteriyor. Ancak bilgisayarımızın başına geçip maillerimizi, sosyal ağ profillerimizi kontrol etmek bize daha cazip geliyor. Deşarj olmamız gereken zamanı zihinsel olarak bizi daha çok yoran bu aktivitelere harcadığımızda, stres depolamak kaçınılmaz son oluyor.

2- Depresyon

Teknolojiyi yoğun şekilde kullanan genç neslin depresyon gibi zihinsel sağlık problemleri ile karşılaşma riskinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Teknoloji iş ya da kişisel gelişim için kullanılmadığında uyku problemleri ve daha fazla strese girme durumları sıklıkla görülüyor.

3- Görüş Kaybı

Görme problemleri mi yaşıyorsunuz? Bunun sebebi ekran başında gereğinden çok fazla zaman geçirmeniz olabilir. Bilgisayar Görüş Sendromu gittikçe yaygınlaşmaya başlayan ve baş ağrısından bulanık görmeyesırt ağrısından omuz ağrısına kadar birçok probleme neden olan bir rahatsızlık olmaya başladı.

4- Düşünce Karmaşası

Teknoloji beyin işlevlerini değiştiren bir olgu haline geldi. Araştırmalar internette uzun süre vakit geçirmenin dikkat kaybı, odaklanma eksikliği, algılamada zayıflama, uzun süreli hafızalamada azalma ve depresyon riskini yükselttiğini gösteriyor.

5- İnternet Bağımlılığı

Elinizden düşürmediğini iphone’unuzdan bir gün ayrı kalmayı deneyin. Büyük ihtimalle yoksunluk belirtileri hissedeceksiniz. Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma, internete bağlandıkları cihazdan bir gün süreyle ayrı kalanların aşırı istek, anksiyete ve depresyon gibi belirtiler yaşadığını gösteriyor. Bu belirtilerin alkol ya da uyuşturucu gibi madde bağımlılarının gösterdiği belirtilerle neredeyse aynı olduğu, araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu olarak ortaya çıkıyor.

6- Hareketsizlik

Bu maddeye pek şaşırmamışsınızdır. Zira internette vakit geçirirken çok fazla hareket etmediğinizi biliyorsunuz. Hareketsizlik birçok sağlık problemine neden olabilir. Araştırmaların ortaya koyduğu çarpıcı bir gerçek, hareketsizliğin neden olduğu hastalıklardan ölenlerin, sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölenlerle eşit sayıda olduğunu gösteriyor.

Peki Bu Problemler İçin Ne Yapabiliriz?

Yapabileceğimiz en basit ve en temel şey, online olarak iletişim kurmak yerine offline olarak iletişim kurmaya çalışmak. Örnek vermek gerekirse; arkadaşlarımızla internette vakit geçirmek yerine dışarda vakti geçirmek, internette tarla/bahçe ekmek yerine dışarda bunları yapabileceğimiz ortamlar keşfetmek, hayvan haklarını ya da kadın haklarını twitter, facebook gibi online ortamlarda resim ya da yazı paylaşarak savunmak yerine bu konuda hizmet veren derneklere üye olarak fiilen savunmak gibi birçok madde sayılabilir.

Sonuç olarak hedefimizin çevremizle aramızda kurmak istediğimiz köprülerin online yerine offline olmasını sağlamak, yeni tecrübelere şans vermek, uzun süreli dostluklar kurmak ve bunlara binaen fiziksel ve zihinsel durumumuzu her zaman iyi seviyede tutmak olmalıdır.

Yorum Yapın