TİROİDİT NEDİR?
Tiroidit vücudun kendi tiroit dokusuna saldırması ile karakterize bir inflamatuar hastalıktır. Tiroiditlerin çeşitli alt tipleri bulunmaktadır. Ağrılı veya ağrısız olmasına göre de sınıflandırılabilmektedirler.
Tiroid hastalıkları özellikle kadınlarda çok sık gözlenen hastalıklardır. Kanser açısından değerlendirildiğinde kadınlarda ikini sırada yer almaktadır. Tiroid kanserlerinden önce birinci sırada olan kanser ise meme kanseridir. Ancak cinsiyet gözetmeksizin ölüm oranı açısından kadın ve erkeklerde akciğer kanserleri birinci sıradadır.
Tiroid dokusunun inflamasyon sonucu harap olması ile uzun sürelerden sonra kişiler hipotiroidi denilen kandaki tiroid hormon düzeyinin azalması ile karakterize bir metabolik duruma girerler. Tiroiditler genellikle hipotiroidiye sebep olmaktadır. Bunun nedeni ise saldırılan tiroid dokusunun uğradığı hasar neticesinde fonksiyonlarını yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır.
HASHİMOTO TİROİDİTİ
Sık gözlenen tiroidit tipidir. Özellikle tanısında ANTi-TPO düzeyine bakılmaktadır. Anti-TPO miktarının yükselmesi hashimoto tiroiditi için patognomiktir(tanı koydurucu).
Hashimoto tiroiditinin pek çok farklı adı vardır. Kronik tiroidit, lenfositik tiroidit, lenfadenoid guatr ve son dönemlerde otoimmün tiroidit olarak da isimlendirilmektedir.
Sebebi tam olarak bilinmese de mekanizmasının savunma hücrelerinin tiroid dokusuna saldırması olduğu düşünülmektedir. Hipotiroidinin en sık nedeni Hashimoto tiroiditidir.
De-Quervain TİROİDİTİ
Ağrılı tiroidit olarak bilinen De-Quervain tirioiditi de en sık gözlenen tiroidit tiplerindendir. Ancak De-Quervain tiroiditi kronik bir tiroidit şekli değildir. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gözlenen ağrı ile seyreden bir tiroidit şeklidir. Ancak daha sonra tekrar eski haline gelebilmektedir. Enfeksiyondan sonra gözlendiği için tanısında Sdm,CRP bakılmaktadır.
Ancak De-Quervain tiroiditi de hipotiroidi ile seyredebilen bir faza sahiptir. Vücut kendisini toparladıktan sonra düzelebilse de hastalık seyrinde gözlenebilen bu fazla uykuya meğil artar, kilo alımı olur, metabolizma azalır, soğuk intoleransı gözlenir. Kısacası hipotiroidi ile ilişkili şikayetler gözlenebilmektedir.
POSTPARTUM TİROİDİT
Doğum yapan kadınlarda doğumdan sonraki bir yıl içerisinde gözlenebilen bir tiroidit şekliği olduğu için postpartum tiroidit adını almaktadır. Genellikle doğumdan 1 ay sonrasından başlayan bir yıllık süreçte gözlenmektedir. Geçici bir tiroidit türüdür. Kadınların %5-10 ‘luk bir diliminde gözlenmektedir.
Graves hastalığı gebelikle alevlenen bir hastalık olduğu için postpartum tiroiditi ile ayrımının yapılması gerekmektedir. Gebelik tiroit hastalıklarını etkileyen bir süreçtir. Bu nedenle tiroit hastası olan kadınların gebelik sürecinde risk grubunda oldukları ve bu açıdan takip edilmeleri gerektiği düşünülmektedir.
En sık gözlenen üç tiroidit şekli yukarıda gösterilmektedir. Ancak tiroiditler bunlarla sınırlı değildir , çok fazla alt tipi bulunmaktadır. Ancak hipotiroidi belirtileri taşıyan kişilerin tiroidit olup olmadıklarının incelenmesi gerekir. Kadınlarda tiroid hormonları normal olsa bile Hashimoto tiroiditi açısından mutlaka değerlendirilmeleri gerekmektedir. Hashimoto tiroiditi hiçbir bulgu vermeyip yalnızca ultrasonografi yapılması sonucunda da saptanabilmektedir. Bu nedenle ötiroidi de olsa bayanların Hashimoto açısından en azından bir kez için anti-TPO bakılması gerekmektedir. Tiroid kadınlar için önemli bir endokrin organdır.