Tok tutan besinler, kan şekerini hızlı yükseltmek yerine daha yavaş ve dengeli yükselmesini sağlayabilecek besinlerdir. Bunlar öncelikle posalı besinlerdir. Yani beyaz ekmek yerine tam buğday çavdar ekmekleri daha lif içeriği yüksek sebzeler, meyveler, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohum grupları.
Sağlıklı beslenme ve tok tutma açısından bir diğer grup olarak da protein kaynaklarını gösteririz. Et, tavuk, balık, gibi ana yemeklerde kullandığımız proteinler tokluğu uzun süre korurken yanlarına eklenecek; süt, yoğurt, ayran gibi süt-kalsiyum gruplarıdır, protein içerikleri sayesinde de tokluğu usun süre korumaya yardımcıdırlar. Bu besin kaynakları, dengeli beslenmeye de yardımcı olmaktadırlar.
“Çok çabuk acıkıyorum”. “Çok iştahlıyım”. Diyorsanız ise çok az yiyerek daha fazla tokluk hissi uyandırma sağlamak istiyorsanız ise “Tok tutan besinler” Listemizi Şöyle Sıralayabiliriz.
Tok Tutan Birkaç Besin Türü:
- Yulaf Ezmesi
- Yumurta ( diyet yapanlar için de iştah hormonunu düşürmektedir)
- Tarçın
- Kara Buğday ( Yemeklerin yanında normal ekmek yerine kullanılırsa tokluk hissini uzun süre koruyabilmekte)
- Badem ( İçerdiği Yağ oranı nedeni ile tokluk hissini korur)
- Salata ( Daha az porsiyon yemek yiyerek ve daha fazla tokluk hissi uyandırmaktadır)
Uzman DR. Yavuz ERYILMAZ 03.03 2014 tarihinde Amerika’nın en ciddi tıbbi dergilerinden birisi olan ‘ Cell Metabolism ‘ de yayınlandı. 50 yaşından sonra özellikle 60 a merdiven dayamış kişilerde aşırı hayvansal proteinlerle beslenmenin başta kanser olmak üzere çeşitli ölümcül hastalıklara davetiye çıkardığı bildirilmektedir. Çalışmada 50-65 yaşları arasında aşırı hayvansal olan ve olmayan protein tüketen 6000 kişi incelendi bu araştırmanın en can alıcı noktası incelenen bu kişilerden kanserden ölüm diğer ölümlere göre 4 kat daha fazlaydı. Ancak 65 yaşından sonra fındık,fasulye,mercimek gibi bitkisel proteinleri tüketmek bu sağlıksız durumu tersine döndürebileceğini belirtiyor.