Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu
Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile kurulmuş bir devlet kurumu. Bu kanunla, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile SGK, sosyal güvenlik alanında hizmet vermeye başlamıştır.
Kuruluş Amacı
SGK’nın temel amacı, sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda bir sosyal güvenlik sistemini yürütmektir. Bu amaçla, kurum, ulusal kalkınma stratejileri ve politikaları ile yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamak, bu politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmakla görevlidir.
Görevleri
SGK’nın görevleri arasında:
- Sosyal Güvenlik Politikalarının Uygulanması: Ulusal kalkınma stratejileri ve politikaları ile yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamak ve bu politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
- Hizmet Sunumu: Hizmet sunduğu gerçek ve tüzel kişileri hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, haklarının kullanılmasını ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini kolaylaştırmak.
- Uluslararası İşbirliği: Sosyal güvenliğe ilişkin konularda uluslararası gelişmeleri izlemek, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yapmak, yabancı ülkelerle yapılacak sosyal güvenlik sözleşmelerine ilişkin gerekli çalışmaları yürütmek, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmaları uygulamak.
- Eğitim ve Araştırma: Sosyal güvenlik alanında eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetleri yapmak ve yaptırmak, kamu idareleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak.
- Mevzuat ile Verilen Görevler: Mevzuat ile Kuruma verilen diğer görevleri yapmak.
Hizmet Birimleri
SGK’nın hizmet birimleri arasında:
- Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
- Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
- Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü
- Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü
- Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı
- Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı
- Strateji Geliştirme Başkanlığı
- Personel Daire Başkanlığı
- Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
- İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı
- Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı
- Hukuk Müşavirliği
- Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yer almaktadır.
MEDULA
MEDULA, Türkiye’de genel sağlık sigortası ile sağlık tesisleri arasında, sağlık tesislerinin iç süreçlerine müdahale etmeksizin fatura bilgisini elektronik olarak toplamak ve hizmetlerin ödenmesini gerçekleştirmek için oluşturulmuş bütünleşik bir sistemdir. Bu sistem, kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler, özel tanı merkezleri ve özel tedavi merkezleri tarafından kullanılacak şekilde geliştirilmiştir.
Başkanlar
SGK’nın bugüne kadar görev yapan başkanları:
- Tuncay Teksöz (20 Mayıs 2006 – 1 Eylül 2006)
- Birol Aydemir (5 Ekim 2006 – 6 Ocak 2008)
- Tahsin Güney (vekil) (7 Mart 2008 – 15 Mayıs 2008)
- Fatih Acar (vekil) (16 Mayıs 2008 – 16 Temmuz 2009)
- Mehmet Emin Zararsız (21 Temmuz 2009 – 8 Ağustos 2011)
- Fatih Acar (8 Ağustos 2011 – 24 Şubat 2013)
- Yadigar Gökalp (24 Şubat 2013 – 6 Ekim 2015)
- Mehmet Selim Bağlı (18 Aralık 2015 – 26 Aralık 2019)
- İsmail Yılmaz (9 Ocak 2020 – 31 Ağustos 2021)
- Cevdet Ceylan (31 Ağustos 2021 – 8 Ağustos 2022)
- Kürşad Arat (8 Ağustos 2022 – 11 Ağustos 2023)
- Raci Kaya (11 Ağustos 2023 – görevde).
Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik alanında hizmet veren bir devlet kurumu olarak, ulusal kalkınma stratejileri ve politikaları ile yıllık uygulama programlarını dikkate alarak sosyal güvenlik politikalarını uygulamaktadır. Kurumun görevleri arasında hizmet sunumu, uluslararası işbirliği, eğitim ve araştırma faaliyetleri yer almaktadır. SGK, sosyal güvenlik sisteminin etkin, adil ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi için çalışmaktadır.